Pensiile vor crește cu 12,5% din Ianuarie iar pensionarii ce primesc sub 3.000 de lei vor primi ajutor financiar

by Christian Suciu

În cadrul ședinței de guvern din seara de Luni Prim-ministrul Nicolae Ciucă a decis creșterea punctului de pensie cu un cuantum 12,5 la sută începând cu prima lună a noului an. Noua valoare a punctului de pensie va fi de 1784 de lei și, totodată, pensionarii a căror pensii au valori sub 3.000 de lei vor primi ajutoare financiare.

” În şedinţa Coaliţiei de guvernare, care a avut loc în această seară, am decis următoarele: Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creşterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei. Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin ţintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel: 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 şi 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 şi 3.000 de lei. Sumele vor fi împărţite în două tranşe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.” a transmis Premierul Ciucă.

Acesta a mai adăugat că pensionarii ce primesc sub 1.700 de lei vor beneficia de vouchere sociale în valoare de 250 de lei odată la două luni.

” Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului. Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare.” a transmis Șeful Executivului

Nu în ultimul rând, aceasta a mai transmis că atât alocațiile de stat, cât și indemnizațiile persoanelor cu handicap sau ale veteranilor și văduvelor de război să fie actualizate cu rata inflației, ce ar putea însemna o creștere cu 30 de procente.

” Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizație, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război să fie actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente. Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial și trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflația crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creșteri mai mici de 15% și a obținut în negocieri creșteri totale care depășesc 15,8%.” a mai comunicat Premierul Nicolae Ciucă pe pagina oficială de Facebook.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza