Părinții refuză vaccinarea fetelor antiHPV. Medic clujean: „În condițiile în care acest vaccin le salvează viața, s-au răzgândit de anul trecut până acum”

by admin

În prezent, cancerul de col uterin se numără printre cele mai frecvente cauze de deces din lume. De săptămâna trecută dozele de vaccin gratuit antiHPV au ajuns în cabinetele medicilor de familie, însă adoleșcentele nu se înghesuie pentru a-l face, chiar dacă s-au înscris în urmă cu un an pentru a primi dozele.

Conform medicului Ioan Mureșan, unii părinții refuză vaccinarea pe motiv că s-au documentat mai bine pe internet și nu cred că fetele s-ar putea îmbolnăvi. Totodată, acesta susține că a avut cazuri de refuz pe motiv că medicul ginecolog le-a recomandat să nu facă acest vaccin.

„Am avut 33 de fete catagrafiate, de anul trecut au făcut cereri, iar 4 dintre ele s-au răzgândit de anul trecut până acum. În condițiile în care acest vaccin le salvează viața și previne 9 tipuri de cancer, iar statul plătește 685 de lei pe o doză, părinții ne spun că se răzgândesc. Chiar m-a sunat o pacientă și mi-a spus că a vorbit cu doctorul ginecolog și acesta i-a spus să nu facă vaccinul fetiței de 14 ani. Noi, cei din bresala medicală ar trebui să fim unul și unul, nu unul să spună hai să facem și altul, lasă, nu-i musai”, spune pentru Servus Cluj, dr. Ioan Mureșan.

Profesor Universitar Obstetrică-Ginecologie, Dr. Florin Stamatian, susține că nu există niciun motiv să se contraindice acest vaccin.

„Eu nu am auzit ca un coleg de-al meu să contraindice testarea. Colegii noștrii indică testarea antiHPV. Transmiterea nu este neapărat strict numai prin contact sexual, transmiterea poate să fie și de la mâini. Nu este o regulă. Cu cât vaccinul este făcut la o vârstă mai fragedă, reacția organismului este mai puternică. Eu nu cunosc nicio contraindicație pentru HPV”, spune Dr. Florin Stamatian.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza