Părintele Teodor Lazăr: „Ne lipsește zâmbetul, încrederea de a merge mai departe! Cei care vin acum la biserică, vin cu nevoi reale spirituale”

by admin

Chiar dacă numărul cazurilor de infectări Covid crește treptat, credincioșii nu se dezmint și merg în număr mare la biserică. Am stat de vorbă cu părintele Teodor Lazăr, cel care slujește la Catedrala Greco-Catolică din Cluj-Napoca, un lăcaș de cult unde oamenii vin în continuare să se roage. Ce-i drept, a mai scăzut numărul acestora de la începutul pandemiei. Unii dintre cei care vin poartă mască, alții nu. Mulți dintre ei stau de vorbă cu preotul pentru a găsi soluții pentru o bună conduită în vreme de pandemie. De partea cealaltă, a crescut și numărul celor care s-au izolat și își recunosc teama de a mai călca pragul bisericii.

„Dacă ar fi să facem o comparație a prezenței în raport cu ce era înainte de luna martie, când a survenit pandemia, este o oarecare scădere, în special duminicile. În timpul săptămânii noi facem Liturghia zilnic, am reluat programul de dinainte. Oamenii vin, în special cei care erau fidelizați oarecum momentelor de slujbă. Respectă ce trebuie respectat din punct de vedere sanitar, dar țin foarte tare să rămână în comunitate. Cu alte cuvinte este un câștig sufletesc pentru că ne-am apropiat mai mult, alții au preferat să se izoleze din cauza panicii. S-au izolat în paguba lor, zic eu. În ceea ce privește Sfânta Împărtășanie, la noi la biserică au mers nesmintit. Totuși, în cele două luni de restricții severe, oamenii au fost mai rezervați și nu s-au împărtășit foarte mulți”, declară părintele Teodor Lazăr.

Credincioșii vin la biserica si cu gândul de a discuta și de a găsi cele mai bune soluții în această perioadă. Se sfătuiesc între ei, fac schimb de numere de telefon pentru o mai bună comunicare. Acolo se dezvoltă un spirit fratern, o metodă practică de a-i ajuta pe semenii nevoiași, mai ales pe cei singuri. Voluntarii de diferite vârste îi ajută pe cei din comunitate și le fac cumpărăturile sau le platesc facturile.

„Oamenii se regăsesc în biserică ca într-o familie. Au început între ei să facă schimb de numere de telefoane, ca în cazul în care se întâmplă să fim iar izolați, să poată ține mai bine legătura.

Sunt chiar unii care mă roagă de peste ocean să mă duc să le ajut părinții cu cumpărăturile. Avem o structura de voluntariat dinainte de pandemie. Mulți cred că doar cei tineri pot fi voluntari, dar nu e așa. Se ajută și generațiile între ele. Dezvoltăm un spirit fratern, de familie. Nu avem o organizație foarte pompoasă, ci una la modul cel mai practic și direct. Se fac cumpărături pentru cei care nu pot, chiar și plăți. Încercăm să ne gospodărim exact ca într-o familie, nu neapărat într-un orizont instituțional”, explică Teodor Lazăr.

„Odată cu Postul Adormirii Maicii Domnului nu ar fi rău ca toate comunitățile să îndemne omenirea la post

Unul dintre lucrurile bune pe care le-a sesizat părintele constă în faptul că oamenii au redescoperit simbolistica din spatele unor ritualuri care își pierduseră la un moment semnificația.

„Numărul spovedaniilor nu a scăzut! Dimpotrivă. Sunt oameni care vin, simt nevoia să-și găsească o soluție pentru că sunt destul de asaltați cu informații unilaterale: boală, moarte și cifre care nu dau bine. Atunci oamenii caută supape de a găsi și altceva. Ce m-a bucurat foarte tare este faptul că mulți au venit să-și boteze copiii în această perioadă. Sunt mulți care au redescoperit esența lucrurilor. Fac și petrecerile care se cuvin, dar cu mai multă modestie și decență, conform acestor reguli de strictețe. Acesta este un câștig și pentru noi, deoarece era foarte umbrit evenimentul spiritual în sine. Nici nu știai ce trăiești la un moment dat mai mult, ședința foto sau rugăciunea. Acum redescoperă și tinerii valoarea actului spiritual”, ne spune preotul.

Orice provocare de felul acesta ne dă o șansă pentru a descoperi profunzimi, valori, dar și pe Dumnezeu: „Din păcate nu toată lumea reacționează așa. Au început oamenii să se șicaneze despre acest purtat al măștii în biserică, pentru că unii poartă, alții nu poartă. Au apărut discuții neplăcute, dar am încercat să le abordăm repede și să stăm de vorbă cu oamenii. Este și o bună cernere. Observăm cine consideră actul prezenței la biserică un act spiritual profund sufletesc și cine vedea până acum un spectacol. Cine confunda teatrul național cu templul de rugăciune. Cei care vin acum, vin cu nevoi reale spirituale, înțeleg profunzimea actului de închinare”, mărturisește parintele Lazăr.

Părintele face un apel la calm în rândul credincioșilor și le transmite acestora să aibă mai multă încredere. Odată cu începerea postului Adormii Maicii Domnului, acesta îi îndeamnă pe oameni să se roage mai mult, să citească din cuvântul lui Dumnezeu și să zâmbească în speranța unor vremuri mai bune.

„În această perioadă ar trebui să face o terapie de depoluare în acest sens <<bombardament informatic>>. Nimeni nu a spus în această perioadă câți copii s-au născut spre exemplu. Doar aceste subiecte de boală, moarte și multe cifre. Trebuie să vedem că viața merge mai departe și că nu putem să ne retragem într-o izolare absurdă față de noi, dar și de ceilalți. Iertați-mă, dar s-a injectat o foarte mare fricoză. Cred în existența virusului, dar între ceea ce există și ceea ce trăim este o mare discrepanță pentru sufletul uman. Este nevoie de mai multă încredere. Gândiți-vă cât de greu îi este unui predicator să vorbească unor măști. Să nu mai poți recupera emoția celui din fața ta, acel feedback emoțional. Să poată vedea dacă zâmbește, dacă se încruntă. Sunt niște provocări în toată această perioadă. Ne lipsește zâmbetul, încrederea de a merge mai departe!

Odată cu Postul Adormirii Maicii Domnului nu ar fi rău ca toate comunitățile să îndemne omenirea la post, la rugăciune și să vorbim mai puțin dacă se poate. Să nu mai răspândim tot felul de povești și să ne depoluăm nu numai biologic. Să fie un post al sufletului, în care oamenii să stea de vorbă cu Dumnezeu. Să citească din cuvântul lui Dumnezeu, dar și din istorie. Să vadă că au mai trecut peste omenire situații infinit mai complicate și că au rămas totuși oameni după aceea”, încheie preotul.

Postul Adormii Maicii Domnului se va ține între 31 iulie și 14 august.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza