Părintele Teodor Lazăr: “Îmi doresc foarte tare ca în casa fiecăruia să se știe în numele cui sărbătorim acest Paște. Aici nu este vorba despre operațiunea ‘mov’ “

by Cezar Leizeriuc

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi prima zi de Paște. Este cel de-al doilea celebrat în condiții de pandemie, însă, spre deosebire de anul trecut, oamenii au putut participa la biserică într-un număr mare de această dată, la slujba de Înviere. Părintele paroh, Teodor Lazăr, cel care slujește la Catedrala Greco-Catolică “Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca ne-a explicat care este, de fapt, semnificația Sfintelor Sărbători Pascale.

“Sunt importante întâlnirile dintre oameni, de Paște, dar nu oricum, ci în Hristos. Deși se suprapune cu 1-2 mai aceste ieșiri în comunitate sau în familie…în numele grătarului. Întâlnirea este necesară, însă esențială devinde atunci când știm în numele cui ne întâlnim, în numele cui ne adunăm la masă să celebrăm o bucurie. Dacă voi, cei din media, le-ați pune un microfon să îi întrebați despre ce este vorba acum, cred ar avea ambiguități și confuzii. Nu cred că ar ști să vă explice cine este <<Sărbătoritul>> sau ce înseamnă <<Sărbătoritul>> în raport cu existența noastră.

Dumnezeu n-a coborât pe pământ să-și procure niște momente de închinare. E vorba de jertfă, dăruire totală, e vorba de sânge, transfuzionare în toată istoria cu puterea sângelui său vindecător. Îmi doresc ca orice creștin din România să simtă nu doar sărbătoarea, ci întâlnirea avându-l în capul mesei pe Hristos”, explică preotul paroh, Teodor Lazăr.

Părintele își dorește ca în casa fiecărui creștin, bucuria sărbătorilor de Paște să fie închinată în numele Mântuitorului Hristos: “Îmi doresc foarte tare ca în casa mea, în casa fiecăruia să știm în numele cui sărbătorim acest Paște. Nu este vorba aici despre operațiunea <<mov>>, adică miel, ouă de Paște și vin. E mult mai mult de atât. Dincolo de provocări, Hristos este viu. Asta trebuie să-i spunem unui om încercat, unui om care respiră greu, unui om avansat într-un stadiu de boală. Șansa lui este în Hristos”.

Chiar dacă este cel de-al doilea Paște consecutiv sărbătorit în pandemie, părintele spune că există o diferență față de anul trecut. Acesta a observat o prezență mai numeroasă în biserică, fiind vizibilă dorința oamenilor să se spovedească, chiar și a multor tineri.

“Este cu totul un altfel de Paște față de anul trecut. Situația oarecum s-a lămurit, și-au clarificat până la urmă și specialiștii opiniile. Chiar și contestatarii bolii și-au dat seama că se întâmplă tragedii, dar am regăsit cadența vieții oricum în noile date. Anul acesta are totuși din perspectiva omului religios alte date. Accesul la slujbe este permis, respectându-se normele sanitare firești. Aceste sărbători și Săptămâna Mare pe care am parcurs-o au adus ceea ce am trăit până în 2019: o prezență numeroasă în biserică, o mare prezență în Tainele necesare primenirii sufletești.

Foarte mulți oameni s-au spovedit. Unii chiar reclamau faptul că le-a lipsit exercițiul vieții spirituale anul trecut. Anul acesta au revenit cu mare dorință de a-și regăsi cadența. Printre ei am observat chiar foarte mulți tineri. Concluzia a fost că odată reveniți în fața lui Hristos, nu în fața unui iconostas, a unei icoane, ci în fața lui Dumnezeu, oamenii și-au regăsit încrederea și puterea de a merge mai departe”, spune Teodor Lazăr.

Preotul paroh a dorit să transmită și un mesaj tuturor creștinilor cu ocazia Sărbătorilor Pascale: “Mesajul meu pentru credincioși este <<Bucurați-vă și vă veseliți>>. Atenție, veselia este onestă, masa e bogată, iar motivații avem suficiente. Eu zic ca în această perioadă să nu vă bucurați doar pentru că, ci și în pofida faptului că. E adevărat, unii dintre noi au plecat, alții respiră greu. Nu sunt puține încercările… În pofida acestor lucruri, bucurați-vă! Bucuria trebuie să fie și adversativă. Veselia este doar condiționată, dar bucuria nu. Nu sunt sinonime. Să aveți o bucurie pentru că și în pofida faptului că. Hristos oricum rămâne viu în vecii vecilor. Hristos a Înviat!”, a încheiat Teodor Lazăr.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza