Parfumurile arăbești încearcă să cucerească tot mai mult din piața occidentală (P)

by Oana Spiru

Dacă vă plimbați prin oricare dintre mall-urile cu aer condiționat din Dubai, mirosul de parfum exotic devine o parte integrantă a experienței consumatorilor.

De la buticuri la vânzători care oferă mostre, nu lipsesc parfumurile care plutesc în aer, parte a unei tradiții care datează de mii de ani.

Consumul de parfum pe cap de locuitor din regiunea Golfului Persic este printre cele mai mari din lume. Deopotrivă bărbaților și femeilor le place să aplice strat după strat de parfumuri care durează mult după ce purtătorul a dispărut din vedere.

Parfumuri arabesti cauta ofertele eMAG

“Dacă un parfum nu lasă amprentă, nu este suficient de bun”, spune Abdulla Ajmal, asistent manager la Ajmal Perfumes, un producător de parfumuri din Emiratele Arabe Unite.

Această credință raportează vânzări suculente producătorilor internaționali de parfumuri din Golf și susține, de asemenea, o industrie regională în creștere, care se luptă să se diversifice de la dependența sa tradițională de exporturile de energie.

Arabia Saudită este cea mai mare piață regională de parfumuri, reprezentând peste 1 miliard de dolari pe an. Emiratele Arabe Unite s-au clasat pe locul al doilea, potrivit firmei de cercetare a consumatorilor Euromonitor International.

Ce sunt parfumurile arăbești?

Oamenii din Peninsula Arabică au folosit rășini parfumate de agar, pe lângă lemn de santal, chihlimbar, mosc și trandafiri de mai bine de 2.000 de ani, iar acestea sunt încă ingredientele dominante în parfumurile locale.

Parfumul este menționat în repetate rânduri în hadizii islamici, care înregistrează acțiunile și cuvintele profetului Mahomed și, după câte se știe, el însuși nu a refuzat niciodată să le poarte, ceea ce îi intensifică semnificația pentru toți musulmanii.

Deoarece cultura musulmană nu tolerează consumul de alcool la crearea parfumurilor, uleiurile sunt folosite pentru a produce parfumuri. Un ingredient alternativ este ceara, pe baza căreia sunt produse produse uscate. Notele aromei de pe corp depind de mulți factori. De exemplu, dacă aplicați unastfel de parfum pe părțile corpului în care se simte pulsul, parfumul se va deschide mai mult. Se recomandă combinarea parfumului oriental cu utilizarea țesăturilor naturale, astfel încât aroma să fie mai plăcută.

Tot mai populare și în Occident

Mulți parfumieri spun că au identificat în ultimii ani o tendință în care parfumurile tradiționale arabe au început să atragă un interes global.

În districtul de depozite din Dubai, Ajmal Perfumes operează o fabrică de 10 milioane de dolari, 14.000 de metri pătrați, care produce aproximativ 50.000 de sticle de parfumuri arăbești și franțuzești pe zi.

Și în timp ce producătorii de parfumuri din Golf caută să-și crească tot mai mult cota de piață în străinătate, aceștia se confruntă cu o concurență dură din partea jucătorilor francezi și mondiali de pe propriul teritoriu.

Concurență acerbă la ei acasă

L’Oreal Middle East, brațul regional al gigantului cosmetic francez, reprezintă cam 10 la sută din vânzările de parfumuri din Emiratele Arabe Unite, cea mai mare pondere, potrivit Euromonitor International.

Cei mai mari trei producători locali, Ajmal, Rasasi și Designer Shaik, au reprezentat împreună 21%.

În Dubai Mall, sticlele de parfumuri în stil arab au acum numele unor mărci precum Guerlain și Clive Christian. Armani Prive și Tom Ford, printre altele, au dezvoltat game specifice regiunii, iar alte mărci intenționează să facă același lucru.

O sticlă de 50 ml din colecția Kilian’s Arabian Nights se vinde publicului pentru aproximativ 1.500 de dirhami (410 dolari). Recunoscând o utilizare mai intensă decât media parfumului din regiune, o reumplere costă jumătate din cea a unei sticle noi.

Casele internaționale de parfumuri care pot cuceri consumatorii din Golf se bucură în continuare de avantaje considerabile față de majoritatea mărcilor locale sub forma unor bugete mai mari de marketing, tehnologie și expertiză în industrie. Cu toate acestea, parfumurile arăbești sunt tot mai populare, de la an la an, și pe tot mai multe piețe.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza