(P) Sfaturi pentru distribuția corectă a prizelor în bucătărie

by Cristina Mihaila

Probabil că una dintre cele mai mari bătăi de cap pe care le avem atunci când renovăm bucătăria este legată de punctele de iluminat. Cum să le dispunem? Câte prize trebuie să pun? Oare voi rămâne fără prize…? Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care cei mai mulți dintre noi tindem să ni le punem singuri, motiv pentru care este esențial să apelăm la ajutorul unui electrician profesionist atunci când ne planificăm bucătăria, dacă nu vrem să regretăm mai târziu că nu ne-am gândit bine. În orice caz, merită să țineți cont de câteva sfaturi pentru distribuirea corectă a prizelor în bucătărie, pentru a lua deciziile corecte și adaptate nevoilor dvs. de consum.

Sfat 1: Fiți atenți la cuptorul electric, cuptorul cu microunde, plită și hotă

Toate bucătăriile din zilele noastre sunt echipate cu o serie de aparate electrice. Cele principale: plită, hotă, cuptor, cuptor cu microunde și frigider. Ei bine, va trebui să aveți cel puțin aceste 5 prize principale pentru a putea lucra confortabil în bucătărie. Mulți dintre noi au, de asemenea, o mașină de spălat rufe, un uscător de rufe și o mașină de spălat vase în bucătărie, așa că asigurați-vă că aveți cel puțin o priză pentru fiecare aparat. Recomandabil în aceste cazuri este să folosiți prize duble sau prize modulare.

Lampa birou – oferte

Sfat 2: La ce înălțime ar trebui să fie amplasate prizele?

Dacă aveți o insulă centrală în bucătărie, va trebui să adaptați electricitatea și, prin urmare, și prizele într-un mod diferit, deoarece hota și plita se pot afla chiar pe insulă. Țineți cont de faptul că prizele ar trebui să fie amplasate la cel puțin 30 sau 40 de centimetri de podea. Iar în cazul hotei de extracție, în spatele acesteia.

Sfat 3: Prize pentru aparatele electrocasnice mici

Evident, veți avea nevoie de câteva prize suplimentare ca puncte de alimentare pentru aparatele mici, cum ar fi espressorul de cafea, storcătorul de fructe sau prăjitorul de pâine. Acestea vor fi poziționate pe toată lungimea bucătăriei și la o distanță de aproximativ 5-10 centimetri de blatul de lucru. Asigurați-vă că există o distanță suficientă între priză și orice sursă de apă. Din nou, pentru a evita folosirea inestetică a prelungitoarelor, este recomandat să aveți prize duble sau prize modulare.

Sfat 4: Cum să evitați supraîncărcarea electrică în bucătărie

În orice caz, nu se recomandă utilizarea adaptoarelor, prelungitoarelor sau a altor dispozitive similare pentru a obține mai multă energie electrică, deoarece acest lucru ar putea duce la o problemă majoră de supraîncărcare în bucătărie. Este important, înainte de a efectua o renovare, să verificați cu atenție punctele de iluminat și aparatele care vor fi instalate în bucătărie. Este adevărat că a face scurt la prize este cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla, așa că este important să verificăm prizele cu un electrician profesionist atunci când ne aflăm în mijlocul unei renovări. Acesta este autorizat și priceput în a instala prize duble sau prize modulare, adaptate fiecărui tip de aparat și gradelor diferite de nevoi de consum a energiei electrice, diferite de la locuință la locuință.

Câte tipuri de prize există și care sunt diferențele dintre ele?

Prizele potrivite, în funcție de încăperea casei sau în funcție de tipul de electrocasnic conectat la ele, nu țin doar de domeniul practic, ci aduc și o componentă estetică locuinței. Evident, depinde unde sunt amplasate și de modelul acestora. Cu toții știm de existența prizei clasice, simple, dar exxistă multe alte produse din această gamă care îți pot aduce avantaje suplimentare sau te pot scuti de bătăi de cap ulterior instalării lor.

Prize duble

Prizele duble au o funcționalitate sporită, deoarece permit conectarea a mai mult de un dispozitiv electronic sau electrocasnic sau a unui prelungitor. Acestea sunt ideale pentru spații în care e necesar să fie conectate mai multe aparate în același timp, cum este cazul bucătăriei, cum am arătat anterior.

Prize triple

Prizele triple prezintă o utilitate și mai mare, fiind foarte practice mai ales în spațiile de birouri, unde lucreaăz mai multe persoane în același loc, dar și în spațiile industriale, unde e nevoie de conectarea mai multor aparate simultan. Nu doar atât, dar prizele triple elimină și riscul suprasolicitării sistemului electric, cu prea multe prelungitoare.

Prize modulare

Prizele modulare au avantajul că permit utilizarea mai multor tipuri de aparate, cu cerințe diferite. Pentru a le instala, dozele din perete trebuie înlocuite cu unele compatibile, însă.

Prize încastrate

Acestea sunt cele care pot fi integrate în perete sau în obiectele de mobilier, pentru a crea un finisaj mai discret și mai suplu. Spațiile de birouri, sălile de conferință și sălile care pot fi închiriate în regimul hotelier pot beneficia de o astfel de soluție elegantă, care îmbină aspectul practic cu cele estetic.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza