(P) Din trecut spre viitor: Istoria frigiderului și alte aspecte bine de știut

by Oana Spiru

Te-ai întrebat vreodată cum a apărut cel mai iubit obiect din bucătăria ta? Cine l-a inventat, când a apărut, cum arătau primele modele, cum s-au modernizat până au ajuns la forma actuală?

Iată o scurtă istorie a frigiderului, acel produs nelipsit din bucătăria ta, fără de care astăzi nimeni nu-și mai poate închipui viața. Apoi, află câteva curiozități despre acestea, care sunt cele mai importante aspecte bine de știut înainte de achiziție, sau dacă e cazul să-l schimbi pe cel actual cu unul încorporabil.

Cum a luat naștere prima mașinărie frigorifică?

Chimistul scoțian William Cullen a fost cel care, în 1755, a pus pentru prima dată în practică o idee de a ține alimentele la rece. Acesta a încercat să extragă căldura dintr-un container cu eter. Și așa a luat naștere primul frigider din istorie, deși, la vremea respectivă nu a fost foarte popularizat.

Aproape 100 de ani mai târziu a fost elaborat un sistem ceva mult mai complex. Însă anul 1913 a fost cel în care cei doi americani: Fred W. Wolf si Nathaniel B Wales au recurs la o invenție dintr-un cub de gheață ce învelea o cutie, conectată la electricitate, capabilă să răcească aerul. 9 ani mai târziu, o echipă formată din 2 suedezi a modernizat mașinăria, refolosind apa scursă din ea.

Dacă te întrebi când s-a bucurat România de o asemenea inovație, ei bine, abia în anul 1956, la Uzina de Mașini Electrice din București se foloseau aparate fără termostat, dar cu sistem de absorbție.

Prin anii ’70 au început să se fabrice și la noi în țară astfel de aparate care țineau mâncarea la temperaturi reduse, care erau denumite Arctic, la Găești.

Alte curiozității care cu siguranță te vor amuza

  • Știai că, în ciuda faptului că în ziua de azi le poți găsi în absolut orice culoare și nuanță dorită, însă în anii ’50 majoritatea dintre acestea erau albe?
  • Știai că de-a lungul graniței dintre cele două țări, Franța și Elveția, se află cel mai lung aparat frigorific din lume? Are 27 de kilometri, da, da! Ai citit bine!
  • Știai că, deși pare ceva extrem de aberant, americanii au o sărbătoare numită “Curăță-ți frigiderul”? În fiecare an, pe 15 noiembrie, americanii chiar asta fac.

Ce ne-am face astăzi fără aceste electrocasnice?

Poate te întrebi, oare cum trăiau oamenii înainte de anul 1755 fără să-și țină alimentele la rece? Ei bine, greu de răspuns. Cert e că astăzi, în secolul XXİ, clar nu ne-am putea vedea viața fără ele, dar nu doar acasă, ci și în magazine și depozite, nu ne-am mai putea bucura de alimente din export, probabil am bea numai băuturi calde, ar trebui să facem cumpărături în fiecare zi, ar trebui să gătim în fiecare zi. Ceea ce nu ar fi deloc plăcut. Având în vedere că astăzi femeile nu mai stau doar acasă, având grijă de gospodărire, ci se duc la muncă, cot la cot cu bărbații.

Și pentru că este un aparat indispensabil, care ar trebui să dăinuie cât mai mult în gospodăria ta, ia aminte la calitate, și caută cel mai eficient model posibil, să corespundă tuturor nevoilor tale. Uite ce trebuie să știi înainte de achiziție.

  • Ține cont de dimensiunile din exterior și spațiile de depozitare

Aici trebuie să ții cont în special de spațiul pe care îl ai disponibil în bucătărie, pe lângă mobilier și alte electrocasnice, și de cât spațiu știi că folosești pentru depozitare în interior.

  • Sistemul de răcire și congelare

Cele mai inovative modele au un sistem de răcire foarte bine pus la punct, care se dezgheață automat, stochează apa printr-un orificiu, scurgându-se într-o tavă de unde se va evapora. În ceea ce privește congelatorul, de cele mai multe ori acesta trebuie dezghețat și curățat manual o dată la ceva timp. Însă anumite modele au răcire de tip No Frost, nemaifiind nevoie nici de dezghețarea manuală a congelatorului.

  • Cu o ușă sau cu două uși?

Modele standard care au o singură ușă sunt mult mai compacte, potrivite celor care consumă în special alimente proaspete, în timp ce cele cu două uși sunt foarte apropiate de combinele frigorifice.

  • Clasa de eficiență energetică

Este bine de știut că orice aparat frigorific are un sistem de notații în ceea ce privește clasa de eficiență energetică, de la A la D. Clasa A este pentru aparatele de cea mai înaltă calitate, cu un consum redus de energie, în timp ce tipul D consumă cel mai mult.

Cum știi când e timpul să-ți cumperi unul nou?

Oricât de bun ar fi fost frigiderul tău la momentul achiziționării, după o perioadă îndelungată acesta îți arată niște semne că trebuie schimbat, în primul rând deoarece se deteriorează odată cu timpul, dar mai ales pentru că nu a fost întreținut exemplar.

İată care sunt acele semne pe care să le iei în considerare:

  1. Nu mai răcește suficient.
  2. Deja a trecut prin mai multe reparații.
  3. Consumă mai multă energie decât ar trebui.
  4. Scoate sunete ciudate.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza