Opera Națională din Cluj, în doliu după dispariția uneia dintre cele mai îndrăgite soprane

by admin

Opera Națională Română din Cluj-Napoca este în doliu, după trecerea la cele veșnice a sopranei Lucia Stănescu. 

Artistă lirică de faimă internaţională, soprană cu o voce splendidă și unică, Lucia Stănescu a fost, este și va fi pentru totdeauna un nume aclamat pe cele mai înalte scene ale lumii. Născută la 16 iunie 1926 în Someşul Rece, judeţul Cluj, aceasta a urmat în paralel cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti şi cele de canto din cadrul Academiei Regale de Muzică, la clasa tenorului şi profesorului Constantin Stroescu. A participat la numeroase concursuri de canto, fiind răsplătită cu Premiul I la Concursul Tinerilor Solişti, Premiul I la Concursul Internaţional de Canto din Moscova, precum și la Festivalul Tineretului şi Studenţilor din Bucureşti. 

A devenit solistă a Operei Române din Cluj-Napoca încă din anul IV de studenție, unde a debutat în rolul Cherubino din opera mozartiană „Nunta lui Figaro”, urmată de un amplu repertoriu operistic internațional, interpretat cu aceeași măiestrie admirabilă. 

Apreciată pentru excepţionala sa artă interpretativă şi puritatea vocii, pentru activitatea sa artistică şi bogata experienţă, i-a fost încredinţată funcţia de Director al Operei Române din Cluj-Napoca, îndeplinită cu deplină dăruire timp de cinci ani (1969-1974), încununați de rezultate remarcabile, de numeroase premiere, un nivelul artistic ascensiv și un lung șir de turnee internaționale care au consolidat prestigiului instituției noastre în întreaga lume. 

Lucia Stănescu a desfăşurat, totodată, şi o fructuoasă activitate pedagogică în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, conturând în mod excepțional numeroși artiști consacrați ai noilor generații. Începând cu anul 1977, Lucia Stănescu s-a stabilit la Italia, unde şi-a continuat cariera artistică şi solistică, urmând ca, după un concert emoţionant de addio alle scene în 1981, să desfăşoare o carieră didactică timp de 15 ani la Conservatorul “Pietro Mascagni” din Livorno. Impresionanta sa carieră artistică a fost răsplătită cu nenumărate distincţii naționale și internaționale, demonstrându-i-se încă o dată o deosebită prețuire.

În anul 2012, la onorabila vârsta de 86 de ani, Lucia Stănescu şi-a lansat autobiografia intitulată „A fost o viaţă sau un vis?” – o mărturie a vieții și a artei sale care impresionează și astăzi. Patru ani mai târziu, cu ocazia frumoase aniversări a 90 de ani, soprana a revenit pe scena de debut pentru un emoționant spectacol dedicat și oferirea unei distincții pentru întreaga sa carieră. 

Visați, visați, visați! a fost îndemnul cu care aceasta și-a încheiat la acel moment discursul – un motto atemporal și înălțător, pe care îl vom păstra mereu în suflete alături de amintirea sa. 

Trupul neînsuflețit va fi depus pentru priveghi în foaierul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca joi, 1 octombrie 2020, între orele 18:00 – 20:00.

Garda de doliu și o rugăciune pentru sufletul Sopranei Lucia Stănescu vor avea loc în foaierul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca vineri, 2 octombrie 2020, între orele 10:00 – 12:00. Sunt invitați toți cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare în vigoare.

Slujba de înmormântare va avea loc vineri, 2 octombrie 2020, ora 13:00, la Capela Cimitirului Central din Cluj-Napoca. 

Te-ar putea interesa si

Comenteaza