Oficial din Ministerul Sănătății: Dacă nu depășim dublul cazurilor de acum, sistemul medical va face față

by admin

Până în acest moment în țara noastră au fost confirmate peste 6.600 de cazuri de COVID-19, iar mulți se întreabă cât timp sistemul medical va mai face față numărului tot mai mare de îmbolnăviri. Răspunsul vine de la Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Acesta a explicat, pentru postul Digi24, că în acest moment sunt ocupate doar jumătate dintre paturile ATI rezervate cazurilor de COVID-19, iar dacă vârful îmbolnăvirilor nu va fi mai mare decât dublul cazurilor de acum, sistemul sanitar va face față. 

„În acest moment în România avem peste 3.000 de pacienți internați pentru coronavirus. În Terapie Intensivă sunt aproximativ 200, iar 34 sunt ventilați mecanic. Avem o capacitate de 400 de paturi de Terapie Intensivă pentru cazuri COVID, am ocupat deocamdată jumătate. Dacă vârful nu depășește dublul celui actual putem să facem față”, a declarat Horațiu Moldovan.

Secretarul de stat a mai declarat că în câteva săptămâni România ar putea ajunge la o capacitate de testare de până la 7.000 de teste pe zi. În aceste condiții va fi modificat și protocolul în funcție de care se fac testările pentru COVID-19.

„În acest moment sunt 56 de laboratoare capabile să testeze. Sunt operaționale 43. Capacitatea de testare a crescut de 8 ori. Am aplicat o definiție de caz în care am testat pacienții simptomatici. Pe măsură ce capacitatea de testare crește, ne așteptăm să ajungem la 7.000 într-o săptămână, două. Reevaluăm acest protocol de testare. Ne mai întâlnim mâine pentru a formula un document. Discutăm să mărim numărul de testări în zona de dializă și a cadrelor medicale în general”, a mai precizat Moldovan.

Chiar dacă România are suficiente laboratoare de testare, problema o reprezintă lipsa personalului specializat. Pe măsură ce noi specialiști vor fi instruiți pentru testarea pentru COVID-19, vor fi operaționalizate mai multe laboratoare.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza