Odată cu primăvara au apărut și capusele. Vaccinul pentru prevenția encefalitei de căpușe, disponibil în farmacii

by Oana Spiru

Cum apare căldura apar și căpușele. La nivelul județului Cluj au apărut primele cazuri de căpușe și la oameni și la animale. Întepăturile de căpuse sunt frecvente mai ales în lunile mai-iunie, în spații cu multă verdeață. Mai mult decât oamenii, și câinii și pisicile se pot confrunta cu mușcături de căpușă, provocându-le boli precum Babesioză sau Piroplasmoză, Anaplasmoză sau chiar Lyme.

De mai bine de un an, în România, a apărut vaccinul contra encefalitei provocate de căpuşe. Acest vaccin este produs de Pfizer și se fac 3 administrări 0-2-6 luni.

„Avem deja cazuri. Chiar astăzi m-a sunat cineva că a fost în zona Ciucea-Negreni și acum a găsit o căpușă, după trei zile. Dacă este foarte cald, cum o să fie săptămâna viitoare, recomand să ne îmbrăcăm cu haine lungi, să ne dăm cu creme anti insecte și pentru cei care doresc, vaccinul. Avem vaccinul în România de mai bine de un an și îl găsim în orice farmacie. Avem de 0,25 pentru copii de la 1 până la 16 ani și pentru adulți de 0,5 de la 16 la 100 de ani. Sunt două boli diferite. Una este boala Lyme pentru care există antibiotic și a doua este encefalita care este o boală mult mai gravă, pentru care nu există tratament antiviral, dar există vaccin”, explică dr. Ioan Mureșan pentru Servus, Cluj!

Encefalita transmisă de căpuşe este o infecţie a sistemului nervos central cauzată de virusul encefalitei de căpuşe, care poate duce la afecţiuni neurologice, cum ar fi meningita, meningoencefalita şi meningoencefalomielita.

Dacă la oameni s-au raportat până acum puține cazuri de căpușe, la animale situația este mai critică. Zeci de căței au ajuns în cabinetele medicilor de familie cu înțepături de căpușe.

Deși nu toate căpuşele transmit boli, prezenţa unui astfel de parazit trebuie înlăturată imediat ori acasă, ori la un cabinet veterinar. Cea mai frecventă boală în rândul câinilor este Babesioza sau Piroplasmoza, o boală parazitară produsă de paraziţii din familia Babesiidae. Și pentru animalele de companie s-a produs un vaccin împotriva bolilor ce pot fi transmise de căpușe. Vaccinul poate fi administrat în cabinetele medicilor veterinari.

Conform specialiștilor, majoritatea căpușelor se văd cu ochiul liber și se așază în locuri precum zona capului, a gâtului și a memebrelor sau pe burtă.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza