Obiective turistice din județul Cluj ar putea fi incluse pe lista UNESCO. Dosarul a fost deja depus

by admin

Mai multe obiective turistice din județul Cluj ar putea fi incluse pe lista UNESCO. Potrivit Consiliului Județean Cluj, dosarul de nominalizare a Limesului Dacic (din care fac parte și obiective din Cluj) a fost deja depus înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial.

„Conștientizând impactul pe care o asemenea decizie favorabilă l-ar putea avea nu doar pentru o mai bună protejare și punere în valoare a acestor obiective de patrimoniu, cât și pentru impulsionarea turismului în zonă, forul administrativ județean și-a exprimat întreaga disponibilitate de a sprijini acest demers încă de acum mai bine de un deceniu.

Siturile romane din județul Cluj care aparțin sistemului graniței de nord a Daciei romane, compusă din turnuri, fortificații sau baraje artificiale şi a căror valorificare și punere în valoare se are în vedere, sunt cele de la Turda, Gilău, Bologa (comuna Poieni), Hodișu (comuna Poieni), Negreni, Chiuiești, Gherla şi Cășeiu. 

Limesul Dacic este cel mai lung sector de graniță terestră romană din Europa, fiind, totodată, cel mai complex concept unitar de graniță romană din interiorul imperiului, reunind toate celelalte sisteme, utilizate alternativ în lumea romană”, au transmis reprezentanții CJ Cluj.

Documentația pentru acest dosar a fost elaborată de reprezentanții Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și de cei ai Institutului Național al Patrimoniului. 

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza