Noile restricții au intrat în vigoare. Amenzi usturătoare pentru cei care nu le respectă

by admin

Noile restricții impuse de autorități au intrat în vigoare de duminică, 22 martie, de la ora 22.00. De luni, 23 martie, de la ora 22.00, intră în vigoare restricțiile de circulație privind părăsirea locuinței.

Cei care vor ieşi din casă noaptea, fără un un motiv întemeiat şi fără o declaraţie pe proprie răspundere pot fi amendaţi şi cu 5.000 de lei.

Regulile sunt valabile pe perioada stării de urgenţă, decretată de preşedintele României, în data de 16 martie, pentru o perioadă de 30 de zile.

Potrivit documenteului publicat de Sindicatul Polițiștilor, nerespectarea noilor restricții se sancționează cu amendă de la 100 lei la 5.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 1.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice


Doar grupuri de maxim 3 persoane, în afara casei

Prima dintre restricţii se referă la circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, care va fi permisă, de la data publicării ordonanţei militare în Monitorul Oficial, numai pentru grupuri de maxim 3 persoane, dacă ele nu locuiesc împreună.

Reprezentanţii Poliției, Jandarmeriei şi Poliției Locale sunt cei care vor verifica respectarea acestei reguli. Cel mai probabil, persoanele care circulă în grup vor fi legitimate, pentru a se vedea dacă locuiesc la aceeaşi adresă.

Amenzi pentru cei care ies din case noaptea

Sancţiuni pot primi, în schimb, cei care ies din casă în intervalul orar 22.00 – 06.00, când ordonanţa militară permite circulaţia persoanelor în afara locuinței/gospodăriei doar pentru motivele mai sus enumerate.

Verificările pe stradă în timpul nopţii vor fi făcute de polițişti, jandarmi şi de cei de la Poliţia Locală, iar cetăţenii trebuie să prezinte legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil, în care justifice motivul deplasării.

Sancţiuni şi pentru nunţi cu mai mult de 8 invitaţi

Noua ordonanţă militară prevede că se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa însă maximum 8 persoane.

Sunt abilitate să asigure aplicarea şi respectarea acestei măsuri Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția Locală și conducătorii autorităților administrației publice locale.


Amenzi pentru mall-uri şi cabinetele stomatologice

De duminică, 22 martie, de la ora 22:00, s-a suspendat temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară, nemaifiind permise decât intervențiile stomatologice de urgență.

Tot de duminică s-au închide mall-urile şi toate complexele comerciale din România, cu excepția acelor magazine care vând produse alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie.

Poliția, Jandarmeria, Poliția Locală, ANAF, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și conducătorii autorităților administrației publice locale vor putea face verificări, informeaza libertatea.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza