Noi măsuri pentru a opri răspândirea coronavirusului: se închid mall-urile și se limitează deplasările

by admin

Autorităţile iau măsuri mai dure pentru a opri răspândirea coronavirusului. Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat emiterea unei noi ordonanțe militare. Aceasta interzice circulația pe domeniul public a grupurilor mai mari de 3 persoane și introduce recomandări de circulație pe timpul zilei, și mai ales pe timpul nopții.

„Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 şi evitarea formării oricărui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se înţelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună. În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă numai pentru:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
  • deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  • deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

În intervalul 6-22, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze pentru aceleași motive”, se arată în textul ordonanței militare.

De asemenea, autoritățile au decis închiderea marilor centre comerciale. Măsura va intra în vigoare mâine seară la ora 22: „ Se suspendă temporar activitățile de comercializare cu amănuntul, a produselor și serviciilor, în centrele comerciale în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie. Prin centru comercial se înțelege structura de vânzare cu suprafața medie sau mare în care se desfășoară activități de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piaţă şi de alimentaţie publică, ce utilizează o infrastructură comună şi utilităţi adecvate. Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României”, a anunțat minstrul Marcel Vela.

Marcel Vela a anunțat și măsuri mai dure împotriva celor care nu respectă regimul de izolare la domiciliu ori încearcă să fugă din carantină: „Persoanele izolate la domiciliu care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și vor fi plasate în carantină instituționalizată, sub pază. Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile”, a explicat ministrul de Interne.

Nu în ultimul rând, slujbele religioase vor putea fi oficiate doar fără credincioși, dar vor fi transmise on-line. „Se pot oficia slujbe în lăcaşurile de cult, de către slujitorii bisericeşti/religioşi, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online. Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi la domiciliul acestora”, se arată în textul ordonanței militare.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza