Muzeul Etnografic al Transilvaniei împlinește 90 de ani. A fost primul muzeu în aer liber din România!

by admin

Joi, 14 noiembrie 2019, de la ora 13, a fi aniversată împlinirea a nouă decenii de la înființarea primului muzeu în aer liber din România. Cu acest prilej, Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) va organiza la sediul central (str. Memorandumului nr. 21, sala Reduta) câteva manifestări inedite. 

Parcul Etnografic din Cluj a fost înființat în anul 1929 de Romulus Vuia (1887-1963), primul etnograf din România,  cu sprijinul reprezentanților transilvăneni și bănățeni ai primului guvern Iuliu Maniu.

Prima casă din muzeul în aer liber, cea din Vidra (Avram Iancu) a fost transferată în noiembrie 1929, în urmă cu exact 90 de ani.

Pentru a marca acest moment, specialiștii direcției marketing din cadrul MET au realizat în această vară, împreună cu vizitatorii instituției, un covor aniversar, în cadrul proiectului intitulat „90 de ani țesuți în două ițe”.

La dezvoltarea parcului au contribuit numeroși reprezentanți de marcă ai școlii etnografice clujene, între care îi vom menționa în mod special pe Kós Károly (1919-1996) și Valer Butură (1910-1989). Specialiștii și veteranii care vor fi alături de noi ne vor prezenta aspectele cele mai importante ale unei istorii memorabile.

„Trecutul nu este, însă, decât o parte a poveștii noastre. Consiliul Județean (CJ) Cluj îl pregătește, împreună cu noi, de mai mulți ani, din momentul în care a fost inițiat, cu sprijinul experților de la Asociația Nordică de Design Urban din Bergen (Norvegia), primul master plan pentru dezvoltarea unui muzeu din România.

În încheiere, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj le va oferi celor prezenți un recital extraordinar de Lăsatul Secului.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza