Momente aniversare. La 1 iunie se împlinesc 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Sf. Scaun

by Oana Spiru

În aceste zile relațiile dintre România și Sf. Scaun cunosc câteva momente aniversare deosebite. Profesorul Liviu Zăpârțan, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, povestește semnificațiile deosebite ale acestor momente aniversare.

La 1 iunie se împlinesc 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două părți, care a avut semnificații deosebite în contextul istoric dat de încheierea primului război mondial și apoi pentru evoluțiile următoare.

Atunci Concertul european, stabilit în 1815, s-a destrămat definitiv, au apărut noi structuri geopolitice, s-au prăbușit patru mari imperii, s-au născut noi state independente, lumea s-a separat în blocuri politico – ideologice prin instaurarea bolșevismului, oamenii se aflau în căutarea unor noi repere spirituale. Papa Benedict al XV-lea dorea ca Sf. Scaun să fie activ în aceste noi împrejurări și deci a acționat pentru a stabili noi relații diplomatice cu tinerele state și reluarea lor cu alte țări care au fost diminuate.

La rândul ei România întregită dorea să se afirme ca un actor al scenei internaționale, cu un rol recunoscut, pe măsura capacităților sale.

În acele momente, la 12 iunie 1920, regele Ferdinand a publicat un decret prin care cu data de 1 iunie este numit primul său trimis extraordinar și ministru plenipotențiar la Sf. Scaun în persoana lui Dimitrie Pennescu.

Apoi, în toamna aceluiași an a sosit la București primul nunțiu apostolic în persoana arhiepiscopului Francesco Marmaggi. Au început astfel relații de bună calitate întreținute de vizite ale unui mare număr de personalități din țară la Vatican. În 1927 s-a semnat un Concordat, la 10 mai, intrat în vigoare în 1929, care reglementa statutul și organizarea bisericii catolice (latină, în limba maghiară și română și greco – catolică). În 1937 pe Colina Vatican s-a inaugurat Colegiul Pio Romeno, lăcaș al tinerilor români greco-catolici veniți la studii în prestigioasele institute de învățământ ale Sf. Scaun.

Regimul comunist a întrerupt relațiile diplomatice în 4 iulie 1950. Ele au fost reluate la 15 mai 1990, într-o situație istorică nouă, într-o nouă Europa.

În 1999 Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România; aceasta a fost prima vizită a unui Papă într-o țară majoritar ortodoxă, după schisma cea mare din 1054. Iar între 31 mai și 2 iunie, acum un an, Papa Francisc a vizitat cele trei mari provincii istorice ale Grădinii Maicii Domnului, cinstind cultul marian, familia, minoritățile, marcând dialogul dintre catolici și ortodocși, ridicând la cinstea altarelor cei șapte episcopi greco-catolici martiri.

Ambasada noastră a organizat o serie de manifestări prin care să marcheze aceste aniversări dar din cauza pandemiei au fost amânate pentru toamnă când sperăm să lansăm un volum de studii împreună cu Academia Română și arhivele diplomatice ale Vaticanului, să prezentăm într-o expoziție documente din aceste arhive, precum și o expoziție de icoane pe sticlă de o valoare aparte, să susținem o sesiune științifică și dacă va fi posibil un concert aniversar, așa cum au fost cele prezentate de Cvartetul Transilvan și ansamblul „Icoane” condus de prof. Ioan Bocșa. Dorim să fie prezentat în cinemateca vaticană filmul ”Cardinalul” al regizorului Nicolae Mărgineanu. Vor urma și alte inițiative pentru că relațiile România Sf. Scaun cunosc o dezvoltare foarte bună, care merită să fie cinstite cum se cuvine.

Sursa foto: stiri.tvr.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza