Modificări legislative pentru ședințele de judecată. Procese contravenționale online

by Oana Spiru


În ședința de plen de ieri, 21 decembrie, a Camerei Deputaților, s-a adoptat actul normativ ce are în vedere simplificarea și digitalizarea ședințelor de judecată, PL-x nr.521/2021 de completare a OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor. 

“Am fost inițiator principal al acestui proiect legislativ pe care l-am promis în campania electorală din noiembrie 2020. Proiectul prevede ca plângerile contravenționale să fie soluționate exclusiv în ședințe de judecată online la cererea petentului și cu încuviințarea instanței de judecată. În plenul Camerei Deputaților, s-au înregistrat 253 de voturi pentru și doar 8 abțineri, ceea ce înseamnă că toate partidele parlamentare au înțeles necesitatea acestei inițiative”, spune deputatul liberal Radu Moisin. 

Conform acestuia, această lege, care va fi aplicată din anul 2022, după promulgare, va însemna o reducere substanțială a costurilor din litigiile contravenționale pentru că petenții, de regulă persoane fizice, nu vor mai trebui să străbată întreaga țară pentru a-și susține cauza la judecătoriile competente teritorial (și anume cele de la locul săvârșirii faptei). De asemenea, va însemna o economie foarte mare de timp pentru petenți, judecători, grefieri și avocați.

Cauzele contravenționale sunt aproximativ 200.000 pe an și reprezintă aproximativ 10% din totalul proceselor civile!

Proiectul votat  nu este o soluție provizorie, precum legea în vigoare care se aplică pe perioada stării de alertă și doar în anumite situații permite ședințe la judecată online, ci o soluție definitivă, atât pe perioada pandemiei, cât și după aceasta. Din anul 2022, România va deveni una dintre cele mai avansate țări din Uniunea Europeană în materia digitalizării justiției.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza