Ministrul Educației nu mai vrea ore online. Profesorii nevaccinați ar putea fi testați periodic

by admin

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, nu mai vrea ore online. Oficialul este convins că un eventual nou val al pandemiei nu va putea împiedica întoarcerea elevilor în bănci începând cu noul an școlar. Cîmpeanu a explicat că prezența fizică la cursuri este necesară pentru a stopa pierderile nu numai în plan educațional, ci și în plan social, atât pentru elevi și studenți, cât și pentru cadrele didactice.

„Pierderile au fost mari şi foarte mari. După cum cred că vă amintiţi, din prima zi a mandatului meu de ministru, am declarat ca obiectiv întoarcerea la şcoală cu prezenţă fizică. Am făcut pas cu pas tot ce s-a putut face în raport cu evoluţia epidemiologică. Deci, în mod evident, sunt susţinătorul prezenţei fizice în şcoli, fără să neg avantajele pe care această perioadă le-a avut din perspectiva îmbunătăţirii abilităţilor digitale ale profesorilor, elevilor, studenţilor, dar prezenţa fizică este necesară pentru a stopa acele pierderi nu numai în plan educaţional, ci şi în plan social, comportamental pentru elevi, studenţi şi cadre didactice”, a declarat Sorin Cîmpeanu, citat de Agerpres.

Ministrul s-a declarat „optimist” în ceea ce privește un eventual val 4 al pandemiei de COVID-19.

„Permiteţi-mi să fiu optimist, am dreptul să fiu optimist şi, chiar dacă va fi un val patru, sunt convins că nu va fi la fel de agresiv, nu va fi atât de agresiv încât să pună probleme din perspectiva derulării unui proces de învăţământ normal, care, repet, să stopeze din pierderile care au fost foarte mari şi care sunt foarte dificil de recuperat. Dacă vom intra în continuare în online, aceste pierderi se vor amplifica, cu efecte pe termen lung şi cu posibilităţi de recuperare foarte reduse”, a mai explicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a vorbit și despre situația cadrelor didactice care nu doresc să se vaccineze. Profesorii ar putea fi testați periodic, înainte de a intra în școală, propunerea fiind analizată în prezent de către Ministerele Sănătății și Educației. În prezent, 60% din personalul din învățământ este deja vaccinat.

„Acest proces trebuie să continue, pentru a putea garanta siguranța din perspectivă sanitară în școli. Facem cu toții tot ce putem mai bine și ce stă în dreptul nostru pentru a promova necesitatea vaccinării, pentru a putea avea garanția derulării școlii cu prezență fizică, pentru a nu mai înregistra alte pierderi decât cele pe care școala le-a suferit deja”, a declarat ministrul Educației pentru Digi24.

Întrebat dacă ia în calcul varianta ca profesorii nevaccinați să nu intre la ore, Sorin Cîmpeanu a spus: „Întotdeauna pledez pentru prezentarea de argumente, cu multă perseverență și cu competență asigurată de personalul medical, pentru ca și aceia dintre colegii noștri care nu au înțeles încă importanța vaccinării pentru ei înșiși și pentru întreg sistemul de educație să poată înțelege acest lucru. Nu sunt un adept al obligativității, dar avem aceste discuții cu Ministerul Sănătății. Vom vedea care sunt măsurile care se impun de comun acord între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. Dacă cei care au competență în domeniul sanitar vor prezenta avantaje nete, este posibil să se introducă și măsuri care privesc testarea personalului din școli”.

O serie de reguli sanitare, între care purtarea măștii, distanțarea fizică, aerisirea încăperilor, vor rămâne obligatorii în interiorul școlilor. Nu și despărțitoarele de plexiglas, care și-au dovedit inutilitatea, a mai menționat Sorin Cîmpeanu.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza