Ministrul Aurescu susține un proces rapid de aderare la NATO în cazul Finlandei și Suediei

by Christian Suciu

Ministrul Afacerilor Externe a transmis că poziția României este una de susținere rapidă a procesului de aderare la NATO în cazul Finlandei și al Suediei, considerând că acesta ar fi un pas important spre consolidarea Alianței.

” Aderarea acestor două state, în opinia noastră, va consolida Alianța în ansamblu și credem că dacă Suedia și Finlanda deveniți membri ai Alianței, postura de descurajare va fi mai eficientă și apărarea va fi întărită. Astfel, în ansamblu, NATO va deveni mai puternică.” a transmis Ministrul Aurescu.

Potrivit acestuia, momentul prielnic nu ar trebui irosit, mai ales în contextul în care Rusia își dorește în mod explicit suspendarea politicii de extindere a Alianței deși această chestiune ține de inițiativa candidaților.

”Cred că nu trebuie să pierdem momentul. Acest lucru este extrem de important, mai ales în contextul actual, și dacă vă amintiți de propunerile pe care Rusia le-a făcut în decembrie anul trecut, cu acele proiecte de tratate care au fost înaintate Statelor Unite și NATO. în concluzie, în care Rusia a cerut, practic, suspendarea politicii de extindere a NATO, cred că este extrem de important să subliniem că aceasta este o chestiune pentru aliați și, bineînțeles, pentru țările candidate și, prin urmare, cred că este important să găsim o soluție și să avem un proces rapid de ratificare a protocoalelor de aderare și să salutăm ambele țări în NATO, pentru că eu cred, și cred în numele României, că asta va face Alianța mai puternică.” a declarat Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza