Ministrul Aurescu consideră că prin eforturile României privind gestionarea imigranților merităm să intrăm în Schengen

by Christian Suciu

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a participat în cadrul unei dezbateri privind cei 15 ani ai României de la aderarea la Uniunea Europeană și contribuția țării în cadrul acesteia. În cadrul dezbaterii, acesta a declarat că prin felul în care a gestionat criza de la granițe privind refugiații aceasta s-a comportat precum un membru Schengen iar în consecință accesul la Spațiul Schengen ar trebui curând acordat României în semn de merit.

”Modul în care România a gestionat situația refugiaților din Ucraina este încă un argument puternic că țara noastră acționează deja ca stat membru Schengen și că merită să se alăture zonei de liberă circulație. În contextul actual de criză, statele asociate din vecinătatea Uniunii au arătat că doresc să se dezvolte în pace și securitate, în conformitate cu valorile europene. Din această perspectivă, depunerea de către Ucraina, Republica Moldova și Georgia a cererilor lor de aderare la UE arată voința fermă a acestor state. de a face parte din Uniune, obiectiv pe care România îl susține cu fermitate. Se alătură celorlalte state din Balcanii de Vest care se află deja în diferite stadii ale procesului de aderare, proces care trebuie revitalizat și finalizat.” a trasis Ministrul de Externe.

Potrivit acestuia contribuția României în cadrul gestionării consecințelor conflictului Ruso-Ucrainean a fost esențială nu doar prin sprijinul acordat celor 927 de mii de refugiați dintre care 89.000 au ales să rămână în România ci și prin Hub-ul umanitar de la Suceava din care peste 35 de convoaie umanitare au plecat către Ucraina.

” Contribuția noastră substanțială la gestionarea crizei generate de războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei a evidențiat și mai mult potențialul acțiunii noastre și rolul nostru la nivel regional. Este o perioadă complicată, dramatică pentru mulți europeni, o perioadă în care nevoia de pace și securitate este mai mare ca niciodată. Este, fără îndoială, un punct de cotitură în istoria Europei și acțiunea fără precedent și decisivă întreprinsă de UE, măsurile de sprijin luate de statele membre, primirea cu brațele deschise a refugiaților care fug de război, asistența continuă și multidimensională acordată Ucrainei, victimă a invaziei ilegale și imorale a Rusiei, sunt definitorii pentru spiritul european.” a mai adăugat Ministrul Aurescu în cadrul dezbaterii menționate

Te-ar putea interesa si

Comenteaza