Ministrul Aurescu a participat la consultări cu omologul său din Emiratele Arabe Unite

by Christian Suciu

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat la consultări diplomatice cu șeicul Abdullah bin Zayed Al. Nahyan, omologul său din Emiratele Arabe Unite, cei doi au discutat depsre perspective de cooperare economică și sectorială între România și Emiratele Arabe Unite.

Ministrul de Externe și-a aexprimat apecierea pentrur relațiile economice, deplomatice și sectoriale existente între România și Emiratele Arabe Unite și a felicitat activitatea Emiratelor Arabe în calitate de membru neparmanent în Consiliul de Securitate ONU. dar și eforturile depuse de oficialii emirați în combatearea schimbărilor climatice în Conferința-cadru a Națiunilor Unite (UNFCCC). La propunerea lui Aurescu, Zayed Al Nahyan a convenit ca România să găzduiască cea de-a treia sesiune a Comisiei de Cooperare în 2024.

Premierul Nicolae Ciuca și șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite, au discutat soluții tentative pentru diversificarea aprovizionării cu petrol și gaze în timpul discuțiilor de marți pe fondul tensiunilor din regiunea Mării Negre. Aurescu a evidențiat oportunitățile de investiții existente în România în domeniul energiei regenerabile.

La întâlnirile cu cei doi demnitari emirati s-au discutat afaceri regionale și internaționale, cu accent pe situația din Ucraina generată de agresiunea nejustificată a Federației Ruse, pe acțiunile de destabilizare ale milițiilor Houthi din Golful Arab, precum și pe alte evoluții în dinamica politică și de securitate din Orientul Mijlociu. Al Nahyan a evidențiat rolul geopolitic crucial jucat de România în regiune.

Cei doi miniștri de externe au detaliat și perspectivele pentru soluționarea conflictului din Yemen, ministrul de externe emirat indicând condamnarea constantă și fermă de către România a rebelilor Houthi care atacă Emiratele Arabe Unite. Ulterior aceștia discutând și despre relația cu Iranul și perspectivele de progres în dosarul nuclear iranian.

sursa:agerpres.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza