Ministerul Culturii nu mai dă bani pentru piața cărții. Scriitor clujean: „Mi-e greu să diger declarația ministrului”

by admin

Ministerul Culturii lasă fără finanțare festivalurile și piața cărții din România. Deși instituția va beneficia de un buget cu 12% mai mare decât anul trecut, ministrul Bogdan Gheorghiu a anunțat că banii vor fi folosiți doar pentru finanțarea instuțiilor din subordine și a unor proiecte „ambițioase” din sectorul cultural independent.

„De la bugetul Ministerului Culturii, cu siguranță, nu (ministerul nu va sprijini financiar festivalurile și piața cărții-n.r). Pentru că deși e un buget mai mare decât anul trecut, există și nevoi mai mari. Am conceput o schemă de ajutor de stat în valoare de aproximativ 75 de milioane de euro pe care intenționăm să o includem în planul național de redresare și reziliență. Din aceștia, 60% din bani să meargă către micii actanți ai sectorului cultural prin acordarea de microgranturi de 8.000 de euro. Trebuie precizat că organizatorii nu pot primi bani fără co-finanțare. Noi dăm bani evenimentelor, nu organizatorilor. Ei pot lua bani doar dacă vin și ei cu 20%”, a declarat Bogdan Gheorghiu pentru ziare.com.

Anunțul ministrului i-a șocat pe oamenii de cultură din Cluj. Scriitorul Gabriel Bota, director artistic al fostului Festival Internațional de Carte Transilvania, spune că nu înțelege declarația oficialului.

„Pur și simplu nu înțeleg această declarație a ministrului Culturii. Mi-e destul de greu să o diger. Ea nu își are sensul. Din punct de vedere al comunicării nu poate declara așa ceva, sincer. Nu poți să declari că nu mai susții festivalurile și piața de carte în condițiile în care știm că în România este cea mai mică piață de carte din Uniunea Europeană. O știm prin cifre! Știm că există români care nu cumpără nicio carte în decursul unui an. Nici măcar profesorii nu cumpără și nu citesc cărți. Nu mai vorbim de politicieni…

Instituțional nu s-a făcut aproape niciodată nimic în ceea ce privește susținerea pieței de carte din România. Nu vorbesc de țările mari, menționez de vecinii noștri. Bulgaria, cu o populație de trei ori mai mică ca a noastră, are o piață de carte egală cu România, în jur de 60 de milioane de euro. Ungaria are o piață de carte în valoare de peste 140 de milioane de euro. Slovenia care are populație de 2 milioane de locuitori, are o piață de carte de 75 de milioane de euro!”, a explicat Gabriel Bota pentru „Servus, Cluj!”.

Scriitorul clujean se plânge că Ministerul Culturii nu a susținut aproape niciodată segmentul de promovare al culturii, al autorilor sau chiar al cărții și al lecturii. „De ce să ne mai mirăm de ceea ce este în jurul nostru? Eu i-aș sugera ministrului sau chiar Ministerului Culturii în primul rând să ia atitudine în ceea ce privește promovarea autorilor români și a cărților lor. Când văd o declarație într-o țară ca România pe care o cunoaștem foarte bine, ba mai mult chiar a ministrului Culturii <<Nu voi susține festivalurile și piața de carte din România>> este exclusă, Dumnezeule. Nu poți să spui așa ceva! Atunci ce susții de fapt? Care este rostul tău ca și instituție, ca și imagine culturală?”, se întreabă scriitorul clujean.

Gabriel Bota se gândea zilele trecute să îl invite pe ministrul Culturii la Cluj, să vadă emulația creată în jurul bibliotecii amenajate în scara de bloc și să înțeleagă nevoia de a sprijini piața de carte din România: „Chiar mă gândeam anul acesta că este nevoie mai mult ca niciodată să aduci un festival de carte, să faci un târg de carte și așa mai departe. Ți se taie avântul pur și simplu. Sunt obișnuit că nu ajută nimeni instituțional piața de carte. Nici librăriile, nici editurile, nici cititorii, bibliotecile, la tot circuitul care trăiește foarte prost din carte. Să nu ma vorbim de autori. Nu poți să vii cu astfel de declarații.

Scriam zilele trecute despre biblioteca amenajată în scara blocului. Într-o săptămână au venit destui de mulți oameni de la București, din oraș, chiar vecini. Au luat cârți, au pus altele. Poate că din emoția asta și chiar am scris că aș vrea să îl invit pe domnul ministru al Culturii să vadă ce se întâmplă. Iar acum vine ca o nucă în perete această declarație. Dacă Ministerul zice că nu ne mai susține, cum ne descurcăm? Ce să fac ca să primim fonduri? Ministrul Culturii a transmis că trebuie să venim cu acea co-finanțare de 20%. Să îmi vând mașina, apartamentul sau ce să fac? Rațional nu înțeleg cum să facem noi asta. Ce mai înțeleg tinerii din ziua de azi? Că nu se mai dă doi bani spre piața de carte. Se susține, de fapt, altceva”, este concluzia lui Gabriel Bota

Și directorul Editurii Școala Ardeleană, Vasile G. Dâncu, a reacționat la declarația ministrului Culturii. Acesta consideră că s-a făcut o greșeală imensă prin închiderea librăriilor anul trecut. „În calitate de editor, de mulți ani nu am cerut sprijin de la Ministerul Culturii pentru proiecte, deoarece e prea mare birocrația. Decât să lucrăm la un dosar cu atât de multe cerințe, mai bine gândim o formulă de promovare a produselor pe piața de carte. Cred că ar trebui și noi, cei din mediul privat, să primim sporuri pentru munca noastră cu greoiul și ineficientul sistem bugetar.

Părerea mea este că, în această perioadă, Ministerul Culturii ar trebui să sprijine librăriile, deoarece au fost închise anul trecut și au avut de suferit mult. Nu era cazul să facă acest lucru, oricum, din păcate, puțini oameni le treceau (și le trec) pragul. Este greșeala celor care ne guvernează și, prin urmare, ei trebuie să răspundă pentru asta. Ar putea, de exemplu, să comande cărți din librării, pe care le pot apoi redistribui unde este cazul”, a declarat Vasile G. Dâncu.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Bula 17/02/2021 - 23:10

Puneti intrebarea ministrului culturii:
Cate- si ce carti a citit in viata lui ?

Raspunde

Comenteaza