Milioane de doze de vaccin anti-covid sunt pe punctul de a expira conform ministrului sănătății

by Christian Suciu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis oficial că o mare parte din totalul dozelor de vaccin anti-Covid achiziționate se află pe punctul de a expira iar 3 milioane dintre acestea sunt deja expirate. Potrivit acestuia România a obținut un număr mai mic de doze de vaccin decât cel prevăzut inițial în contractul cu Pfizer dar și acestea urmează să expire în anul următor irosind astfel costurile de achiziționare, după cum a afirmat Ministrul Sănătății într-o intervenție pentru Antena 3.

”Cel mai ieftin e casarea. Pentru 3 milioane de vaccinuri, casarea înseamnă câteva sute de mii de lei, deci nu este o sumă foarte mare. Problema este costul vaccinului pierdut. Avem 3 milioane de doze care au expirat. Mai avem 3 milioane de doze care vor expira până la sfârşitul anului, deci 6 milioane de doze. Problema noastră este că încă mai avem în depozite vaccinuri care vor expira în anul care urmează.” a declarat Alexandru Rafila.

Conform acestuia în urma negocierilor, România va mai cumpăra încă 3 milioane de noi doze de vaccin anti-Covid, o valoare raportată și la numărul celor care deja s-au vaccinat inlcusiv cu doza booster și vor să se vaccineze din nou.

”Este clar că chestiunea asta trebuie să înceteze şi noi am avut o negociere foarte insistentă, atât cu producătorii, cât şi cu Comisia Europeană. Din cele 11,2 milioane de doze pe care trebuia să le mai cumpărăm în acest an de la compania Pfizer, probabil că vom lua, în acest an, doar 3 milioane. O cantitate limitată este bună pentru că este la fel ca şi gripa. 3 milioane e o cantitate limitată pentru că dacă îi iau în considerare pe cei care au făcut doza booster şi vor să facă încă o doză sau o parte dintre cei care au făcut două doze mai vor să se vaccineze, cam acolo suntem, la 3 milioane.” a mai adăugat Ministrul Sănătății.

sursa: look medica.ro

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Bogdan 08/11/2022 - 14:11

Oare cati bani s-au aruncat pe geam ?!

Raspunde

Comenteaza