Metroul și trenul metropolitan, tot mai aproape de realitate. Proiectul valorează 7,4 milioane de euro

by admin

S-au semnat contractele pentru studiile de prefezabilitate şi fezabilitate în vederea realizării proiectului „Metrou şi Tren Metropolitan Cluj’’. Primăria Cluj-Napoca a semnat un contract în valoare de peste 35,9 mil. lei (aproximativ 7,4 mil. euro), TVA inclus, cu asocierea SWS Engineering SPA (Italia) -Systra (Franţa) – Metrans Engineering SRL (România).

Prin urmare, pentru metrou, studiul de prefezabilitate va fi livrat în termen de 5 luni de la semnarea contractului, Planul Urbanistic Zonal în termen de 16 luni, iar studiul de fezabilitate în 26 de luni. Durata realizării trenului metropolitan este estimat în termen de 14 luni, incluzând acordul de mediu, documentaţia pentru exproprierea terenurilor şi alte reglementări.

„Există un proiect de modernizare a căii ferate care va permite deplasări mult mai rapide a trenului metropolitan. În acest context noi avem în vedere 100 de kilometri de la Huedin la Dej. Este o axă importantă de dezvoltare a județului și astfel se va permite deplasarea forței de muncă, crearea unor noi locuri de muncă și realizarea de noi investiții. Este o axă importantă de dezvoltare pentru ca județul Cluj să aibă viitor. Zona studiată direct este de la Nădășel la Bonțida. Este vizată inclusiv crearea unor noi stații în raport cu cele noi. În Baciu va mai fi o stație intermediară. Va mai fi o stație nouă la Tetarom, la Tăietura Turcului din Cluj-Napoca, avem la gară, la Clujana. Va mai fi o stație nouă la IRA. Acolo unde se va intersecta metroul cu trenul metropolitan. Apoi va urma aeroportul, ca oricine să poată ajunge de la Huedin la aeroport sau de la Dej la aeroport. Trenul este nepoluant și nu are barierele de infrastructură pe care le are circulația rutieră”, a declarat primarul Clujului, Emil Boc.

Proiectul investiţiilor va fi realizat în două etape. Prima etapă constă în realizarea trenului metropolitan pe infrastructura actuală, iar în cea de-a doua etapă va fi realizat metroul pe axa vest-centru-est care va deservi principalelor puncte de interes. Metroul se va extinde pe o lungime de aproximativ 16 km, pornind din Gilău până la Podul IRA din Cluj-Napoca.

Sursa foto: playtech.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza