Mesajul președintelui Klaus Iohannis la începutul noului an universitar: „Marcăm începutul celui mai dificil an universitar din 1989 încoace”

by admin

Președintele Klaus Iohannis a participat la deschiderea noului universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. În mesajul adresat studenților, șefului statului a vorbit despre perioada dificilă provocată de epidemia de coronavirus, care afectează și procesul educațional.

„Astăzi marcăm începutul unui nou an universitar, acesta fiind, fără îndoială, cel mai dificil an universitar din 1989 încoace. Regulile de distanțare socială necesare în contextul crizei sanitare provocate de pandemia de COVID-19 îngreunează un proces educațional în care mentoratul are un rol central.

Sunt totuși convins că veți găsi modalitățile cele mai bune de a asigura atât calitatea actului educațional, cât și protejarea comunității academice de riscul contaminării cu noul coronavirus”, a declarat Klaus Iohannis..

Șeful statului s-a referit și la felul în care epidemia de SARS-CoV-2 a afectat instuțiile de cultură, nevoite să își închidă porțile ori să impună restricții și distanțare fizică.

„Anul acesta nu a fost greu doar pentru educația din domeniul artelor, ci și pentru actul cultural în general. Sălile de spectacol au fost închise luni de zile, iar măsurile menite să țină sub control epidemia nu vor permite revenirea deplină la normalitate în perioada imediat următoare.

Există o legătură indisolubilă între artele spectacolului și public. Apreciez în mod deosebit sacrificiul pe care îl face comunitatea artistică pentru a contribui la siguranța întregii societăți. În același timp, sunt conștient că există o nevoie reală de sprijin pentru instituțiile de cultură, actori, regizori, cineaști și creatori de conținut media și tocmai de aceea mă aflu într-un dialog constant cu autoritățile guvernamentale responsabile pentru a găsi soluții adecvate acestui segment profund afectat de pandemie”, a adăugat Klaus Iohannis.

„Cu prilejul deschiderii noului an universitar, țin să aduc în discuție subiectul libertății academice și al dreptului la cunoaștere fără nici un fel de îngrădiri ideologizante, mai ales având în vedere că educația umanistă, care include artele, este o piatră de temelie a societăților noastre. Democrația și pluralismul se bazează tocmai pe aceste principii și pe autonomia universitară, ca valori pe care, de altfel, s-a construit întreaga Europă modernă căreia îi aparținem.

Libertatea de conștiință, libertatea de mișcare și de asociere, libertatea de exprimare, dreptul la învățătură, toate aceste fundamente constituționale ale democrației sunt exemplificate, exersate și dezvoltate în mediul universitar, ceea ce contribuie semnificativ la asumarea lor în rândul întregii societăți. De aceea, afectarea acestor libertăți, oricând, oriunde și prin orice mijloace, de către entități retrograde, este de neconceput și de netolerat.

Mediul universitar românesc trebuie să rămână și să se dezvolte ca un spațiu al libertății, deschis dezbaterii, în care puncte de vedere diferite, complexe și îndrăznețe să dea contur viitorului.

Respectând litera și spiritul Constituției, idealurile Revoluției Române de care vorbește primul ei articol, mă voi opune oricăror ingerințe politice menite să deturneze școala românească de la misiunea ei, aceea de a contribui la o Românie europeană prin valori și prin educație.

Nu există altă educație universitară decât cea autonomă, bazată pe valori cardinale precum libertate, toleranță, diversitate, încredere, respect, incluziune socială”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza