Mehndi – Arta Tatuajelor cu Henna

by admin

Cei mai mulți dintre noi folosim termenul de „tatuaje cu henna”, dar acestea reprezinta mult mai mult decât atât, numeroasele modele au o complexitate mare si seminificatii aparte. “Tatuaje Henna este o denumire pe care o utilizăm pentru a înțelege arta Mehndi. Aplicarea pastei de henna la nivel de performanță, este o arta. Să poți decora, crea și aplica pasta de henna sub forma unor modele complexe, mandale complicate și pattern-uri repetitive și perfecte, e un talent”, ne spune Ana-Maria Butura, una dintre adeptele acestui tip de artă.

A început să facă desene cu henna prin vara anului 2014, pe când avea doar 17, la îndemnul și încurajarea prietenilor săi care organizau pe atunci un festival outdoor. Deși acest festival nu a continuat cu alte ediții „pasiunea mea pentru henna a continuat și în următorii ani” spune Ana. În prezent este studentă la două facultăți: Comunicare și PR și la UAD. Ana ne-a mărturisit că a dezvoltat o ambiție desăvârșită pentru a învăța și pentru a-și perfecționa arta Henna. „Am fost fascinată de modelele tradiționale indiene, care se realizează tradițional, cu ocazia evenimentelor matrimoniale. Sunt modele complexe, pline de semnificație și tradiție…asta le face să fie unice, speciale și sunt o formă inedită de înfrumusețare pentru viitoarea mireasă”. Tocmai din această ambiție pe care o are și din pasiunea pentru arta Mehndi, Ana este prima artistă Henna din România care a reușit să promoveze această artă la nivel național. De asemenea, ea a realizat un record național de 265 de tatuaje cu henna într-o ora.

Pentru Ana, henna este pasiunea vieții sale. Este un mod interactiv, provocator și în continuă evoluție prin care tânăra își poate exercita creativitatea. „Iubesc faptul că prin desenemele mele pot împărtăși pasiunea mea pentru această artă și, totodată, am oportunitatea de a cunoaste atâția oameni minunați, care văd frumosul unde îl văd și creez eu. Nu cred că există o satisfacție mai mare decât să poți activa, să împărtășești arata ta cu lumea care te înconjoară”, ne-a mărturisit aceasta. Ana este un artist Mehndi din pasiune și pentru că orice moment și legătură pe care le împărtășește cu clientele sale, sunt clipe magice care o motivează și o fac fericită, „De la cliente cu care am legat prietenii, momente frumoase de intimitate și deschidere sufletească, la mesaje înduioșătoare, toate fac parte din ce înseamnă henna pentru mine.”

Atât Ana, cât și alte artiste Henna din România, încearcă să răspândească și să promoveze arta Mehndi prin țară. „Este încă o zona nouă pentru multe femei din Romania. Până acum, răspunsurile au fost foarte pozitive și se pare că femeile chiar își doreau o alternativă pentru un tatuaj permanent sau experiența de a avea un desen oriental pe pielea lor”, smărturisește artista. De altfel, aceasteia îi place enorm de mult să se plimbe prin țară și să împărtășească experiența henna cu cât mai multă lume și astfel o puteți întâlni la evenimentele pe care le susține în diferite orașe, „Lumea mă poate întâlni la evenimente în București, Timișoara, Constanța, Oradea, Brașov, și cel mai probabil la festivalurile ce vor avea loc vara aceasta. În restul timpului împărtășesc arta Henna, acasă, la Cluj” , spune Ana.

Antonia Țânț

Te-ar putea interesa si

Comenteaza