Medicii de familie, împovărați de campania de vaccinare. Emiliana Coștiug: ”Nu putem să lucrăm 10-14 ore pe zi, timp de luni bune”

by Cezar Leizeriuc

Peste două zile va începe cea de-a doua etapă de vaccinare a populației. Medicii de familie vor fi printre cei mai solicitați în acest proces. Vor trebui, pe lângă o bună campanie de informare corectă a pacienților, să asigurare în continuare asistența medicală pacienților de pe liste, dar în acelși timp să organizeze și să administreze campania propriu-zisă de vaccinare împotriva Covid. Asta înseamnă practic o muncă neîntreruptă, iar medicii de familie se tem că vor ajunge la extenuare.

“Medicul de familie este foarte important în această etapă a vaccinării populației. Medicii de familie sunt principalii vaccinatori în România și sigur că ne vom implica în această etapă. Le vom asigura cetățenilor toate informațiile de care vor avea nevoie. Cu ajutorul unei colaborări strategice cu autoritățile locale și Grupul Național de Coordonare vom reuși să ducem această acțiune la bun sfârșit. Toată patologia non-Covid este asigurată în acest moment de medicul de familie. Toate problemele de sănătate ale unei comunități rurale sunt, de asemenea, în sarcina medicului de familie. Plus programul de vaccinare al copiilor, asistența gravidei, campania de vaccinare antigripală. De asemenea, și monitorizarea pacienților pozitivi care se află la domicilii.

Pe termen lung așa nu merge, deci ca medic de familie nu pot să fac asta zi de zi. Mă ofer să ajut într-un centru de vaccinare, dar eu trebuie să asigur asistența pacienților mei în cabinet după care, în limita timpului, energiei și al stării mele de sănătate, pot să fac ore suplimentare în centrele de vaccinare. Practic despre aceste ore s-a vehiculat o sumă, o plată pentru care nici nu există deocamdată ceva legalizat. Practic acolo este timpul nostru liber, nu putem să lucrăm 10-14 ore pe zi, timp de luni bune”, a declarat președintele Asociației Medicilor de familie din Cluj-Napoca, Emiliana Coștiug.

Emiliana Coștiug este de părere ca programarea pacienților care își doresc să se vaccineze ar merge mai ușor cu ajutorul platformei naționale sau prin call center: “Știm că există mai multe căi pentru pacienți de a se programa în cea de-a doua etapă de vaccinare. Pe platforma #RoVaccinare, prin call center și prin medicul de familie. Noi nu avem nici resursa umană, nici timpul pentru alocarea acestor programări. Ele pot fi cronofage și este foarte greu să faci intermedierea unui pacient care vrea să se programeze la un anumit centru, la o anumită oră.

Având de obicei un medic și o asistentă în mediul rural, nu ai resursa umană cum să acoperi fizic procesul. Singura modalitate prin care am reuși să facem aceste consilieri și programări, și chiar vaccinări în centrele de vaccinare, ar fi posibilă doar cu efectuarea orelor suplimentare, dar prin alocări de fonduri. Pentru colegii din mediul rural cred că va fi cel mai greu să gestioneze astfel de probleme. Nu văd de unde ar putea să vină ajutoare, personal medical suplimentar care să asigure vaccinare din acele centre”, mai spune Coștiug.

În ceea ce privește scepticismul unora, medicul spune că e decizia fiecărui pacient dacă va asculta recomandarea de a primi vaccinul sau nu.

“Eu, ca medic, le respect opțiunea pacienților chiar dacă nu sunt de acord cu ea. Noi ca medici de familie avem o altfel de relație cu pacienții. Le cunoaștem familiile, mediul în care trăiesc, nevoile, supărările, îngrijorările. Avem o relație lungă și bazată pe încredere cu ei. Acolo unde vom primi un refuz al vaccinării, noi ca medici trebuie să respectăm opțiunea lor”, a încheiat președintele Asociației Medicilor de familie din Cluj.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Vaccin 13/01/2021 - 18:30

Oare le asigurati si aceste informatii ca medici de familie? Nu de alta dar sa fie constienti cand voi le oferiti vaccinul “gratuit si sigur”,ca s-ar putea ca realitatea sa nu fie chiar asa de frumoasa. Si s-ar putea ca unii sa vina cu toporul dupa voi,dupa ce parintii lor ajung in asemenea situatii.

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=899042044166409&id=100021818644998

Raspunde

Comenteaza