Măsurile economice luate de Guvern în criza coronavirusului au intrat în vigoare. Cum ne ajută statul?

by admin

Măsurile economice pentru sprijinirea mediului de afaceri, precum şi cele de protecţie socială au intrat în vigoare, Ordonanţele de Urgenţă care le reglementează fiind publicate sâmbătă în Monitorul Oficial.

Statul va plăti somajul tehnic angajaților afectați

Guvernul va plăti șomajul tehnic pentru angajații din companiile care au fost afectate de criza coronavirus. Acesta va fi plătit din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM – prin bugetul de șomaj, pe toată durata stării de urgență. Pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, indemnizaţiile de șomaj tehnic sunt în valoare de minimum 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.
De această măsură vor beneficia salariații angajatorilor care îndeplinesc următoarele condiții:Și-au întrerupt activitatea total sau parțial ca urmare a stării de urgență și după ce au obținut un certificat în acest sens de la Ministerul Economiei.

Reducerea veniturilor cu cel puțin 25% – dar nu mai mult de 75% din totalul angajaților, în baza unei declarații pe propria răspundere. Guvernul a estimat că până la un milion de salariați pot beneficia de această schemă de ajutor.

Impactul bugetar pentru plata șomajului tehnic este estimat la 4 miliarde de lei.

„Avem, practic, două categorii de angajatori. Prima categorie de angajatori este aceea care a fost afectată direct de măsuri restrictive care au fost dispuse de autorități în situația de urgență. Dau exemplu hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole, prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență(…) Ca atare, angajații acestor companii vor beneficia de plata indemnizației pentru şomajul tehnic, de 75%. A doua categorie de companii sunt companiile care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, de măsuri dispuse de autorități pentru a reduce riscul de răspândire a epidemiei, dar fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Guvernul alocă sumele de bani pentru decontarea plății concediilor medicale

Guvernul PNL va rambursa TVA în valoare de 9 miliarde de lei, pentru ca acești bani să ajungă cât mai repede în economie. De asemenea, va plăti concedii medicale scadente (prin CNAS) în valoare de 2, 7 miliarde de lei și va aloca 200 de milioane de lei pentru carantină și izolare.


„Ne-am propus să alocăm sumele de bani pentru decontarea sumelor cheltuite de angajator pentru plata concediilor medicale, astfel încât să beneficieze companiile de acest influx de capital de care au nevoie în această perioadă”, a mai adăugat Orban.

În plus, Guvernul PNL anunță decontarea facturilor pentru lucrări de construcții ale autorităților locale în valoare de 1,5 miliarde de lei.

Guvernul a amânat și termenul de plată pentru impozitele pe clădiri, pe teren, pe mijloace de transport, de la 31 martie la 30 iunie 2020. Totodată, a suspendat popririle și executările silite pentru creanțele bugetare pe perioada stării de urgență cu excepția celor din cauze penale.

O altă măsură pentru sprijinirea mediului de afaceri este amânarea termenului pentru depunerea declarațiilor de restructurare a creanțelor bugetare până la 30 octombrie 2020.

Guvernul a stabilit cum vor fi acordate și plătite zilele libere pentru părinți

Zilele libere pentru părinți sunt acordate unuia dintre părinții copiilor cu vârsta de până la 12 ani, care nu beneficiază de condițiile muncii la domiciliu sau telemuncii, și care au epuizat celelalte optiuni de lucru prevăzute în Codul Muncii, pe toată perioada suspendării cursurilor în școli și grădinițe.

Acest lucru este valabil și pentru cei care au în îngrijire copii cu dizabilități cu vârsta de până la 18 ani, și pentru părinții sau reprezentanții legali ai copiilor cu handicap grav, neșcolarizați, și părinții sau reprezentanții legali care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane adulte încadrate în grad de handicap grav sau în grad de handicap grav cu asistent personal.

Este bine de știut faptul că se acordă o indemnizație în valoare de 75 % din salariul în plată și nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pentru o zi lucrătoare.

Facilitatea nu se aplică dacă unul dintre părinți beneficiază de alte forme de sprijin din bugetul asigurărilor sociale (de ex. șomaj tehnic).

Există și categorii exceptate și cărora li se acordă această facilitate doar cu acordul angajatorului: angajații din sistemul național de apărare, din penitenciare, personal din unitățile sanitare publice, utilități, comerț alimentar și alte categorii.

Întregul pachet de măsuri de sprijin pentru angajații și companiile afectate de pandemia COVID-19 beneficiază de o alocare bugetară de 30 de miliarde de lei, iar impactul economic este estimat la aproximativ 100 de miliarde de lei.

De asemenea, Guvernul a majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM prin intermediul Fondului de garantare cu 5 miliarde de lei, acesta poate fi suplimentat cu alte 5 miliarde și poate ajunge la 15 miliarde. Astfel, guvernul garantează credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenționată integral, iar comisionul de administrare este zero. Garanția funcționează pentru 90% din credite în cazul creditelor până într-un milion de lei și de 80% pentru creditele de peste un milion. În plus, Guvernul PNL a decis ca durata finanțărilor să fie de 10 ani pentru investiții și de 6 ani pentru capitalul de lucru.

Efectul de multiplicare în economie al acestor măsuri este estimat la aproximativ 70 de miliarde de lei, informează digi24.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza