Marius Bența (UBB Cluj):” Votul obligatoriu impietează libertatea noastră iar noi suntem un popor care în urma traumelor suferite, prețuim libertatea.”

by Christian Suciu

Profesorul UBB în Studii Sociologice, Marius Bența, a declarat în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron că modelul votului obligatoriu existent în Belgia, Luxemburg sau Grecia nu ar fi unul de urmat pentru poporul român în ciuda prezenței tot mai reduse la vot din ultimii ani deoarece ar restrânge libertatea acestuia.

” Nu pot fi de acord cu votul obligatoriu și cred că mulți dintre români ar fi neplăcut impresionați daca s-ar întâmpla ca votul să devină obligatoriu. În primul rând, impietează drepturile libertății noastre și noi suntem un popor care în urma traumelor suferite în dictatura comunistă si a celor de dinainte, prețuim libertatea.
Există câteva argumente într-adevăr, unul dintre care ar fi prezența extrem de scăzută la vot. Oamenii care spun cum ar trebui sa arate Parlamentul sunt o minoritate pe când majoritatea, ce ar avea un cuvânt important de spus în aceasta privință, rămâne in tăcere. În Europa sunt 3 țări ce au această practică. Luxemburg, Belgia si Grecia iar în aceste țări politicianul se poate simți mai ușurat știind că are această legitimitate, dar este doar una aparentă fiindcă încrederea în politic scade. Încrederea omului in politician va scădea dacă a fost obligat să îl voteze, ori astfel tu nu creezi încredere, nu creezi comunitate, nu ai senzația că cel pe care l-ai ales este acolo să susțină dorințele sau interesele tale.”, a declarat Profesorul UBB, Marius Bența, în cadrul intervenției sale pentru Prima News.

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

Comenteaza