Magia jocurilor: Divertisment și bucurie pentru copii

by Oana Spiru

Jucatul este o activitate importantă din viața fiecărei persoane, fie că e vorba de adulți sau copii. Rolul jucăriilor și jocurilor este dedicat atât pentru deprinderea anumitor abilități, cât și pentru socializare și muncă în echipă. Distracția oferită de acestea sunt un mod de învățare și dezvoltare pentru cei mici, iar pentru cei mari, o metodă de relaxare și divertisment.

Alegerea jucăriilor și jocurilor potrivite este foarte importantă pentru a garanta distracția copilului. În acest articol vom vorbi despre câteva alegeri populare de jucării și despre potrivirea acestora cu vârsta copiilor.

1. Lego

Lego reprezintă una dintre cele mai iubite opțiuni de jocuri pentru copii. La baza sa, acest tip de jucărie implică construirea diferitelor structuri utilizând piese special concepute. Cu toate acestea, producătorii au dezvoltat manuale de construcție, figurine și planuri creative pentru a adăuga o notă de interes jocului. În acest context, jucăria încurajează dezvoltarea capacităților de învățare și înțelegere ale copiilor, deoarece aceștia trebuie să urmeze instrucțiunile cu atenție pentru a obține rezultatul dorit. Totodată, construcția cu piese Lego stimulează și creativitatea și imaginația, deoarece micuții pot crea structuri în funcție de propria lor viziune.

De asemenea, construcția cu piese Lego poate fi o activitate de grup. Există modele extrem de complexe, care necesită mult timp pentru a fi asamblate, iar acestea sunt adesea recomandate să fie realizate în cadrul unor echipe. Prin urmare, copiii își dezvoltă abilitățile de lucru în echipă și adaptabilitatea. Seturile Lego sunt adecvate pentru diverse categorii de vârstă. Sunt disponibile seturi pentru copii cu vârsta de minim 3 ani, care conțin piese mai mari, pentru a preveni riscul de înghițire, și sunt concepute pentru a fi mai simple. De asemenea, există seturi destinate copiilor cu vârsta de peste 10 ani, care includ piese mai mici, construcții complexe și instrucțiuni detaliate. Prin urmare, există jocuri pentru copii Lego potrivite copiilor de toate vârstele, cu condiția să alegi un set adecvat dificultății și dimensiunii pieselor.

2. Puzzle

Puzzle-urile reprezintă jocuri pentru copii extrem de flexibile, potrivite pentru o gamă variată de vârste, de la cei mai mici până la adulți. Nivelul de dificultate este reflectat în dimensiunea și numărul pieselor. Pentru cei mai mici copii, puzzle-urile cu mai puține piese și dimensiuni mai mari sunt mai potrivite, pentru a facilita identificarea conexiunilor și pentru a evita riscul de înghițire a pieselor. Pe măsură ce copilul crește, este necesar un puzzle cu mai multe piese de dimensiuni mai mici, pentru a crește provocarea și pentru a menține interacțiunea activă în timpul jocului.

Acest tip de joc dezvoltă abilitatea de a recunoaște imaginea de ansamblu și de a fi atent la detalii. Procesul de construcție îi ajută pe copii să identifice modele logice pentru a rezolva puzzle-ul eficient. De asemenea, puzzle-urile oferă satisfacția de a vedea progresul sub forma unei structuri fizice în creștere. Puzzle-ul face parte din categoria de jucării ieftine, dar care poate oferi un grad ridicat de complexitate și distracție.

3. Activity Kids

Acesta este un joc interactiv care poate fi jucat de la 3 până la 16 participanți. Jucătorii se împart în echipe și aleg un pion pentru fiecare echipă, pe care trebuie să-l plaseze pe tablă. Conceptul jocului se bazează pe utilizarea mimicii, explicației verbale sau desenului. Prin una dintre aceste trei modalități, un membru al echipei trebuie să asiste celelalte persoane pentru a ghici cuvântul sau cuvintele de pe cartonașul selectat. Setul de cartonașe este împărțit în trei categorii distincte, iar selecția acestora se face aleatoriu. Durata explicării nu poate depăși 1 minut. Această activitate dezvoltă abilitățile de colaborare în echipă, promovează exprimarea rapidă și concisă și, în același timp, pune la încercare nivelul de răbdare. Varianta Kids a jocului este realizată cu cuvinte sau expresii potrivite pentru copii.

4. Picturi pe numere

Pictatul pe numere este unul dintre jocurile pentru copii care pune la încercare abilitățile practice și dexteritatea copiilor. De asemenea, pictatul este o activitate relaxantă care îi poate ajuta atât pe copii, cât și pe adulți să se elibereze de stresul zilnic. Totodată, această activitate necesită atenție și răbdare pentru a completa fiecare secțiune corect. În timp, poți observa o îmbunătățire a abilităților de concentrare și răbdare. Pictatul pe numere este una dintre activitățile care oferă un rezultat palpabil la final. După terminarea procesului te alegi cu o pictură frumoasă pe care o poți avea ca obiect decorativ. Pictatul pe numere este o activitate la îndemâna oricui, indiferent de vârstă sau nivel de experiență artistică.

Este important să alegi jocuri și jucării potrivite pentru nevoile copilului și vârsta acestuia. Totuși, trebuie să ții cont și de preferințele lui în materie de jocuri. Alegerea unei jucării noi trebuie realizată cu ajutorul ambelor părți. De asemenea, ai grijă și la cantitatea de jucării pe care copilul o deține. Fii chibzuit și cumpără-i doar atunci când are adevărată nevoie de o altă sursă de divertisment.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Divertisment și bucurie pentru copii – Observator24.ro 04/10/2023 - 13:32

[…] Citeste mai mult […]

Raspunde

Comenteaza