Luni începe Evaluarea Națională. În ce condiții vor fi primiți elevii

by admin

Mai sunt doar câteva zile până la Evaluarea Națională 2020. Absolvenții clasei a VIII-a vor participa la probele scrise din data de 15 iunie la limba și literatura română, respectiv 17 iunie la matematică. De asemenea, în data de 18 iunie va avea loc proba scrisă la limba și literatura maternă.

Pentru ca probele să se desfășoare în siguranță, Inspectatorul școlar județean Cluj a luat o serie de măsuri atât în ce privește elevii, cât și supraveghetorii.

„Montarea vizierelor este simplă, nu este foarte complicată. Noi ne-am gândit să le punem la dispoziția profesorilor evaluatori care vor veni în centrele județene. Astfel le va fi mult mai comod decât masca, mai ales că ei vor sta o zi întreagă la evaluat. Pentru elevi se recomandă purtarea măștii. Noi o să distribuim și în școli în ideea în care unii elevi care au afecțiuni respiratorii vor dori să folosească aceste viziere. De asemenea, se asigură triajul epidemiologic la intrare, materiale dezinfectate, gelul dezinfectant pentru mâini în fiecare sală de examen și măștile primite de la minister, care au fost apoi distribuite de noi, școlilor. Elevii vor primi măști la intrare, iar la ieșire le vor depozita într-un loc special amenajat. Vor primi altă mască în drum spre casă. Băncile vor fi așezate cu distanțare fizică de 2 metri între elevi”, a declarat pentru Servus Cluj, Inspectorul Școlar General al județului Cluj, Marinela Marc.

Zilele trecute au fost raportate primele cazuri de elevi infectați cu noul coronavirus. Este vorba despre un elev din clasa a VIII-a din Iaşi care a fost depistat cu coronavirus după ce a participat la pregătirea pentru Evaluarea Naţională săptămâna trecută și de o elevă de clasa a XII-a din Gura Humorului, județul Suceava. Aceasta a fost la școală săptămâna trecută, la pregătirea pentru Bacalaureat. Autoritățile sanitare au declanșat anchete epidemiologice în ambele cazuri după ce aceștia au mai intrat în contact și cu alte persoane.

„Am auzit de cazurile elevilor infectați din Suceava și Iași. Noi nu avem cazuri de copii bolnavi de COVID-19. Să știți că am avut școli în Cluj precum „Ion Agârbiceanu” care a fost aproape plină, cam 95% în această perioadă de pregătire. Au fost foarte mulți copii care au participat și au fost în regulă. Alții au preferat să rămână acasă. Cu privire la examenul din 15, le doresc părinților să fie alături de copii lor, să-i încurajere și să-i susțină emoțional. De asemenea, le mulțumesc colegilor mei și profesorilor pentru efortul depus în această perioadă. A fost solicitantă această perioadă pentru toată lumea”, a încheiat Marinela Marc.

Măsurile impuse de autorități cu privire la desfășurarea examenului de Evaluare Națională nu fac decât să dubleze în diferite cazuri emoțiile elevilor. Cu toate astea, se pare că părinții sunt cei care devin mai stresați în privința copiilor datorită susținerii examenului în aceste condiții speciale.

„Fiind vorba de un virus, cred că teama vine mai degrabă în rândul adulților. Copiii sunt puțin mai naivi și este un lucru firesc pentru că ține de specificul vârstei. Adulții sunt cei care le induc copiilor această stare de teamă și de panică care poate să fie justificată din două motive: văd ce se întâmplă la nivel global și doi, este vorba despre un virus care nu a fost suficient studiat neavând încă un tratament. Din cauza aceasta ei sunt mai stresați, însă trebuie să ne obișnuim să trăim cu acest virus deoarece el nu va dispărea nici pe 15 iunie nici la examenul de Bacalaureat. Măsurile autorităților cred că sunt cele de a asigura siguranța copilului în timpul examenului. Este important să avem încredere în ei, în capacitatea lor de maximă concentrare asupra examenului de Evaluare Națională”, a explicat directorul executiv al Fundației Părinți din România, Cristina Grigore.

Colegiul Național „George Barițiu” Cluj-Napoca și-a pregătit sălile pentru elevii care vor susține începând de luni examenul de Evaluare Națională.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza