Luni de așteptare pentru cei care vor să își ia permisul de conducere. Instructor: „Se pierd din informații, se mai uită, scade îndemânarea”

by Oana Spiru

Pandemia a dat peste cap activitatea școlilor auto și a centrelor de examinare. Din cauza aglomerației și a regulilor care trebuie respectate, la Cluj-Napoca, elevii sunt nevoiți să aștepte între 2 și 3 luni pentru a putea da proba practică.

„Perioada de așteptare este mai mare pentru că înainte de pandemie, elevul după ce termina orele de conducere putea să meargă cu dosarul direct la sediul poliției rutiere, însă acum elevul, după terminarea orelor trebuie să își facă o programare online și doar după aceea poate merge să susțină proba teoretică. În momentul de față, programarea online se face din momentul de față pentru decembrie-ianuarie”, declară pentru Servus Cluj instructorul auto, Alexandru Dascălu.

Elevii sunt nevoiți să își plătească ore suplimentare pe care să le facă înainte de examen.

„Se pierd din informații, se mai uită, scade îndemânarea, dar elevul poate opta pentru ore suplimentare. S-ar putea aschimba ceva la modul în care își face programarea elevul în sensul în care serviciul de permise nu dă voie elevului să își facă programarea din timp, elevul trebuie să fie finalizat în sistemul de la București, deci numai după ce a terminat cele 30 de ore poate să-și facă programarea. Ar fi ideal să poată să își facă programarea în timp ce este la orele de conducere cât mai aprope de finalizarea acestora”, mai spune instructorul.

Având în vedere că există posibilitatea ca elevul să nu promoveze din prima proba practică apar și alte îngrijorări cauzate de timpului lung de așteptare dintre programări.

„Am terminat din orele de legislație prin luna iunie. Am dat sala, am terminat și orele de condus, dar am de așteptat până în decembrie ca să pot pot susține proba practică. Perioada lungă de așteptare mi-a luat și entuziasmul cu care am pornit. Dacă nu voi promova examenul din prima ce voi face? Școala expiră într-un an”, ne-a spus un elev care dorește să rămână anonim.

Conform Comisarul Șef de Poliție Doru Maier, din cauza normelor de distanțare, sunt nevoiți să facă anumite restricții.

„Timpul de așteptare la proba practică este undeva la 2 luni și jumătate. S-au decalat cu 2 săptămâni față de cum era înainte din cauza normelor de distanțare și restricțiilor impuse. Candidații sunt mai puțini repartizați pentru examinatori. Îi afectează pe elevi pentru că este perioada mai lungă de programare și în acest timp cunoștințele dobândite se mai pierd și sunt nevoiți să mai ia niște ore ca să nu își piardă abilitățile practice dobândite. Este o situație de ansamblu care nu prea avem cum să o controlăm mai mult decât o face în prezent”, declară pentru Servus Cluj, Comisarul Șef de Poliție Doru Maier

Te-ar putea interesa si

Comenteaza