LUNAR ROVER-ul de la NASA ajunge în Cluj-Napoca, la Space in the City! Expoziția va avea un program special de Paște

by admin

După un drum de aproximativ două luni, roverul lunar venit direct de la NASA ajunge în Cluj-Napoca, la Space in the City. Cu această ocazie, organizatorii prelungesc perioada de vizitare, așadar expoziția va fi deschisă până pe 13 iunie 2021, în Parcul Industrial TETAROM 1, Hala-H2.

Experiența Space In The City este împărțită în 2 secțiuni: expoziția, ce include exponate unice – și în premieră în România și roverul lunar – și zona de antrenament pentru astronauți – o colecție de simulatoare printre care și simulatorul care permite vizitatorilor să testeze senzația unică de a păși pe Marte.

Modelul Lunar Rover prezent în Space in the City este o construcție la scală 1:1 a prototipului Lunar Roving Vehicle. LRV (vehiculul lunar sau lunamobil) este un vehicul de explorare a spațiului, care funcționează cu baterii, conceput pentru a se deplasa pe suprafața Lunii. Cu ocazia misiunilor Apollo 15, 16 și 17 (1971-1972) au fost proiectate trei vehicule lunare (LRV), care rămân încă pe suprafața selenară, ca urmare a misiunilor. Se numește în mod popular vehiculul Lunii (Moon buggy) sau vehicul de dune (dune buggy).

„Expoziția Space in the City atrage vizitatori de toate vârstele, pasionați de istoria călătoriilor în spațiu și de Univers. Am așteptat roverul lunar de la NASA timp de două luni, iar pentru că este o premieră pentru România, vrem să oferim vizitatorilor noștri șansa de a-l admira, alături de toate exponatele impresionante, fie originale, fie replici 1:1. Din acest motiv am decis să prelungim programul expoziției cu încă o lună. Ne bucurăm să vedem că și în contextul pandemiei, ne trec pragul nu doar copiii, ci și adulți și profesori, iar bucuria, entuziasmul și feedback-ul lor ne dau energia și entuziasmul de a face lucruri frumoase și de acum înainte”, a declarat Botond Istvandi, organizatorul expoziției.

Construit de Boeing în 17 luni, fiecare LRV are o masă de 210 kg fără încărcătură utilă. Poate transporta o încărcătură adițională de 490 kg, inclusiv doi astronauți, echipamente și probe lunare. A fost proiectat pentru o viteză maximă de 8 mile pe oră (13 km/h), deși a atins o viteză maximă de 11,2 mile pe oră (18,0 km/h) în ultima sa misiune – Apollo 17.

Space In The City este o experiență creată în colaborare cu NASA și United States Space & Rocket Center. Edițiile internaționale ale expozițiilor organizate de către US Space and Rocket Center în întreaga lume au reunit peste 3 milioane de vizitatori în Africa de Sud, Danemarca, Italia, Azerbaidjan, Israel, Cehia, Belgia, Ungaria, Polonia și Statele Unite ale Americii.

Accesul este permis vizitatorilor de toate vârstele, în baza unui bilet de intrare. În plus, luând în considerare cerințele școlilor, expoziția este deschisă în zilele de vineri special pentru grupurile de elevi.

Biletele se găsesc în format electronic pe www.nasaexpo.ro și www.iabilet.ro 

PROGRAM SPECIAL DE PAȘTE

30 APRILIE – Vineri 10:00 – 20:00
1 MAI – Sâmbătă 10:00 – 20:00
2 MAI – Duminică 10:00 – 20:00
3 MAI – Luni 10:00 – 20:00

PROGRAM NORMAL

Vineri 10:00 – 20:00
Sâmbătă 10:00 – 20:00
Duminică 10:00 – 20:00

Te-ar putea interesa si

Comenteaza