Lucian Bode a dat în judecată Comisia de Etică a UBB: “Teza mea nu conține preluări neautorizate”

by Oana Spiru

Ministrul de interne Lucian Bode a dat în judecată Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” pentru a bloca reanalizarea tezei sale de doctorat.

“Susțin în continuare că teza mea de doctorat nu conține preluări neautorizate, toate preluările fiind evidențiate prin indicarea acestui lucru în notele de subsol și în lista de referințe, conform regulilor de redactare în vigoare la data susținerii tezei.

Reiterez faptul că, în ultimii ani, teza mea de doctorat a parcurs absolut toate etapele de analiză și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare. Aceasta a fost verificată anti-plagiat de către Universitatea Babeș-Bolyai și de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele instituții, în mod oficial, au certificat autenticitatea lucrării.

Comisia de etică a UBB mi-a solicitat recent să prezint un punct de vedere asupra unui demers non-academic, fără relevanță științifică, însă, parcurgând conținutul acestuia, nu am identificat elemente concrete la care ar trebui să răspund sau pe care ar trebui să le justific.

Procedura la care faceți referire a presupus, de fapt, două demersuri distincte:

În primul rând, am transmis o notificare Universității Babeș-Bolyai pentru lămurirea câtorva aspecte de legalitate asupra procedurii de (re)analizare a tezei mele de doctorat, notificare la care nu am primit răspuns.

Următorul pas firesc a fost să adresez prin avocații care mă asistă în legătură cu această problemă o cerere în instanța de contencios administrativ, pentru a mă asigura că toate procedurile efectuate de Comisia de Etică sunt în deplină conformitate cu legea. Cu atât mai mult cu cât, conform legii, Comisia de Etică a Universității nu poate desfășura verificări decât în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită prin lege, comunitate din care eu nu fac parte.

Tot conform legii, acest ultim demers, al depunerii cererii în instanță, l-am inițiat la Tribunalul Sălaj, județul unde am domiciliul.” – Lucian Bode, pentru Euronews România.

Ministrul Bode cere instanței să suspende hotărârea prin care comisia de etică a decis în decembrie să analizeze, pentru a doua oară, lucrarea în care ministrul de interne a obținut titlul de doctor, potrivit jurnalistei Emilia Șercan.

„Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat în urma dezvăluirii prin care am arătat că în teza lui dr. Bode există cel puțin 18,5% de conținut plagiat, la care se adaugă 6 grafice plagiate și alte 30 citate incorect.
Dr. Bode a recurs la aceeași stratagemă juridică folosită și de șeful său de la partid și guvern, alt mare doctor, dr. Ciucă, care a blocat prin instanță înregistrarea sesizărilor de plagiat care i-au vizat propria teză.

Dr. Bode pune UBB în umilitoarea poziție de a explica în instanță dreptul ei legal de a se autosesiza în fața unui flagrant caz de impostură care, dacă nu va fi gestionat rapid și adecvat zilele acestea, îi va pulveriza credibilitatea și imaginea publică nu numai pe plan intern, ci și internațional.

Miza imediată a lui dr. Bode e mai mare decât orice grijă ar putea avea el pentru integritatea UBB: rămânerea sa în guvern”, transmite pe Facebook jurnalista Emilia Șercan.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, procesul deschis de Lucian Bode împotriva UBB are primul termen de judecată pe data de 17 ianuarie 2023.

Sursa: euronews.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza