Lege prea nouă pentru clădiri vechi. Unul din doua spitale din Cluj nu are autorizaţie de securitate la incendiu

by admin

Incendiul de la Spitalul CFR din Cluj a scos la iveala aspecte extrem de grave. Sute de clădiri din România în care funcţionează clinici şi spitale nu au autorizaţii de securitate pentru incendii şi asta deoarece sunt construite înainte de anii 1989, iar în acest caz legea nu le impune se se autorizeze. Numai în judeţul Cluj mai mult de jumătate din spitale nu sunt autorizate.

“Legislaţia care este în acest moment în vigoare prevede ca spaţiile cu o arie desfăşurată mai mare de 600 m2 trebuie să obţină autorizaţia de securitate la incendiu. În judeţul Cluj au fost identificate 45 de unităţi sanitare care sunt obiective de stat, dar şi private în cadrul cărora sunt funcţionale 66 de clădiri cu destinaţia de îngrijire a sănătăţii cu spitalizare continuă. Din aceste clădiri, 30 deţin autorizaţie de securitate la incendiu, 9 clădiri deţin aviz de securitate la incendiu, deci ele sunt în curs de amenajare şi urmează să obţină autorizaţia, iar 12 clădiri au fost identificate în urma controalelor că nu deţin autorizaţia şi ar fi necesară obţinerea”, a declarat Andrei Biris, purtător de cuvânt ISU Cluj.

Aproape unul din două spitale din România nu au astfel de autorizaţii pentru că îşi desfăşoară activitatea în clădiri construite înainte de anul 1989. Însă, atunci când se fac modificări, în saloane sau pe secţii, managerii sunt nevoiţi să solicite astfel de autorizări, vitale pentru pacienţi si medici.

“În ceea ce priveşte autorizaţia de Securitate la incendiu, aceasta prevede că în orice amenajare, în orice construcţie sau lucrări de renovare, mai ales pentru unităţile spitaliceşti care reprezintă un domeniu sensibil, unde sunt persoane care au nevoie de asistenţă sau de sprijin pentru a se descurca trebuie avute anumite măsuri mai speciale pentru a reduce riscul unei situaţii de urgenţă în aceste clădiri. Drept pentru care, tot ce înseamnă instalaţii pentru avertizare, de iluminare care sunt necesare în cazul evacuării de urgenţă sau chiar instalaţii speciale pentru securitatea la incendiu, să fie incluse în contrucţia respectivă pentru a aduce în acea unitate un grad de siguranţă mai ridicat persoanelor care primesc îngrijiri medicale în aceste spaţii”, a adăugat Andrei Biris.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza