La mulți ani de Ziua Femeii! Să ne aducem aminte de câteva femei celebre din istoria Clujului

by Cristina Mihaila

Au cucerit lumea cu frumusețea, talentul, curajul sau inteligența, așa că numele lor s-a propagat până în zilele noastre. Sigur, numărul lor nu este foarte mare, dar poveștile lor de viață sunt mai mult decât inspiraționale. Un material realizat împreună cu Tudor Sălăgean, istoric și director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.


Clujul în 1617. Gravură de Georg Houfnagel (detaliu)


  • Anna Báthory(1594-1636)

S-a căsătorit la Cluj, în 1608, cu Dionisie Bánffy de Losoncz, iar mai târziu cu Sigismund Josika. A fost înrudită cu faimoasa sa contemporană, Elisabeta Báthory de Ecsed. A fost cercetată, timp de șapte ani pentru vrăjitorie de Gabriel Bethlen, cele trei procese încheindu-se cu condamnarea sa la exil şi confiscarea totală a averii (1621). De asemenea, a fost suspectată de relații nepotrivite cu fratele ei.


Blazonul Familiei Bathory, str. Regele Ferdinand nr.34
  • Claudine Rhedey(1812 – 1841)

Una    dintre    celebrele    frumuseţi    din    istoria Clujului, şi-a petrecut o parte a adolescenţei în Palatul Rhedey, situată la intersecţia Pieţei Unirii cu str. Napoca. În 1835, s-a căsătorit  cu ducele Alexandru de Wurttemberg.

Fiul ei, prinţul Francisc de Teck, s-a căsătorit cu princi-pesa Mary Adelaide de Cambridge. Fiica sa, Mary de Teck, a devenit regina Marii Britanii şi Irlandei prin căsătoria cu regele George al V-lea. Regina Elisabeta a II-a este stră-stră-strănepoata Claudinei Rhedey.

Claudine Rhedey
  • Raluca Ripan (1894, Iaşi – 1972, Cluj)

A fost prima femeie din România care a obţinut titlul de doctor în științe-chimie (Cluj, 1922). Cadru didactic al Universităţii din Cluj din anul 1920, Raluca Ripan a reuşit, imediat după al II-lea Război Mondial, să devină membră a Academiei Române (1948). Fondatoare a Institutului de Chimie din Cluj (1951), care îi poartă astăzi numele. Rector al Universităţii „Victor Babeş” între anii  1951-1956, singura femeie rector din istoria Universităţii clujene.

Raluca Ripan
  • Smaranda Brăescu (1897, Hânceşti – 1948, Cluj)

Supranumită  „Regina înălţimilor”, s-a născut la 21 mai 1897 într-o familie modestă. A început să practice paraşutismul în anul 1928, iar în toamna anului 1931 a efectuat primul său salt de la 6.000 de metri, devenind recordmană naţională absolută şi fiind recompensată cu medalia „Virtutea Aeronautică”. Invitată în Statele Unite ale Americii, Smaranda Brăescu a doborât în 1932, la baza militară din Sacramento, recordul mondial absolut, printr-un salt de la altitudinea de 7.200 de metri. În 1936, a realizat o altă premieră mondială, a traversat Marea Mediterană, la bordul avionului său, botezat simbolic, „Aurel Vlaicu”. A participat la războiul mondial în cadrul celebrei „Escadrile Albe”, apoi s-a alăturat rezistenţei anticomuniste. Semnatară a unui memoriu de protest împotriva falsificării alegerilor din 1946, Smaranda Brăescu a fost condamnată în contumacie de către autorităţile comuniste şi obligată să se ascundă pentru a evita capturarea ei. Sosind la Cluj sub o identitate falsă (Maria Popescu), a fost adăpostită la ferma Congregaţiei Maicii Domnului din Jucu și protejată de profesorul Iuliu Haţieganu. A încetat din viaţă, pe 2 februarie 1948 şi a fost înmormântată în cimitirul Central, sub numele conspirativ „Maria Popescu”.

Smaranda Brăiescu
 
 
  • Lya Hubic (1911 – 2006)

Soprană, solistă a Operei Române din Cluj în perioada 1935-1967,  supranumită „Privighetoarea Transilvaniei”.

A debutat în rolul Musetta din Boema de Puccini (1936). Până la retragerea din activitatea artistică (1967) a susținut peste 2000 de spectacole. A fost invitată pe mari scene din: Viena, Praga, Moscova, Bratislava, Cernăuți, Chișinău, Petersburg, Kiev, Tbilisi, Odessa, Budapesta, Sofia.

Lya Hubic

            Și-a încheiat prodigioasa carieră cu rolul Cio-Cio-San din opera Madame Butterfly de Giacomo Puccini. A renunțat la marile scene ale lumii pentru a rămâne acasă, la Cluj, unde a contribuit cu talentul său la creșterea prestigiului Operei Române. În semn de apreciere, Opera Națională Română din Cluj-Napoca a instituit Trofeul Lya Hubic, care este decernat unor personalități de marcă ale scenei lirice clujene.

  • Doina Cornea(1929-2018)

Scriitoare și dizidentă anticomunistă. S-a născut la Brașov și a studiat  franceza și italiana, la Universitatea Babeș-Bolyai.

Între 1982 și 1989, a difuzat 31 de texte și proteste la radio „Europa Liberă”. În 1983, a fost destituită de la universitate și supusă unor anchete, interogatorii, bătăi sau amenințări. Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașovrăsculați la 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestați pentru 5 săptămâni.

În septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisă, adresată papei Ioan Paul al II-lea, a solicitat, împreună cu alți cinci intelectuali clujeni, scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma din ilegalitate.A participat la manifestațiile de la Cluj în 21 decembrie 1989.

Doina Cornea


  • Eta Boeriu (1923, Turda – 1984, Cluj-Napoca)

A fost cadru didactic universitar la Catedra de Limba italiană a Universității din Cluj și a debutat ca traducător cu Decameronul de Boccaccio. Și-a continuat activitatea cu traduceri din Dante Aligheri, Michelangelo, Cesare Pavese și alții. A fost distinsă cu mai multe premii, între care Medalia de aur a orașului Florența și a Uniunii Florentine (1970) și Cavaliere Ufficiale dell’Ordino Almerito Della Republica Italiana pentru întreaga activitate (1979). A compus și publicat o suită de volume de versuri. Este considerată cea mai importantă traducătoare din limba italiană în limba română, dar a fost apreciată și pentru modestia, sensibilitatea și discreția ei.

Eta Boeriu

Te-ar putea interesa si

Comenteaza