Klaus Iohannis a promulgat legea carantinei și izolării. Vezi când intră în vigoare

by admin

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, sâmbătă, legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Conform legii promulgate, măsura carantinei persoanelor se instituie pe baza afirmaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţiul desemnat de autorităţi cu privire la persoanele suspecte a fi infectate sau purtătoare ale unui înalt agent patogen care:

– sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele în domeniu;

– au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană confirmată a fi infectată de o boală infecto-contagioasă.

După zile întregi de dezbateri, senatorii juriști au stabilit câteva dintre regulile care vor fi impuse. Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne și simptome sugestive, dar și pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive.

Prima etapă este de 48 de ore, în vederea efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice, atunci când medicul constată riscul de transmitere al bolii infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară. În cazul în care riscul transmiterii bolii se menține, medicul va recomanda prelungirea măsurii izolării.

Izolarea la domiciliu sau la locația declarată nu poate fi dispusă în situațiile în care informațiile oficiale referitoare la tipul agentului patogen, calea de transmitere și rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unitățile sanitare stabilite prin Hotărârea Guvernului.

Persoana izolată nu poate părăsi unitatea sanitară sau locaţia declarată fără încuviinţarea medicului sau a reprezentantului direcţiei de sănătate publică, iar măsura izolării încetează la data confirmării persoanei ca persoană vindecată pe baza examinărilor clinice şi paraclinice, şi a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.

Cei care nu vor respecta regulile de izolare vor fi sancționați. De asemenea și cei care nu respectă regulile de carantinare. Persoanele care se întorc din „zonele roșii” vor trebui să stea în carantină la domiciliu. Dacă nu au posibilitatea, aceștia vor fi plasați în spații ale statului.

Legea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare după trei zile, adică marți.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza