Istoricul unui cocktail inspirat din apusurile Italiei

by Cristina Mihaila

Inspirat din culorile celui mai frumos apus de pe pământ, Aperol Spritz este un cocktail vibrant și răcoritor care este iubit de foarte mulți oameni și așa a devenit un simbol al sezonului estival. Te-ai întrebat vreodată cum a ajuns el să fie atât de iubit la nivel internațional? Dacă ești curios să afli povestea acestui cocktail superb, citește în continuare articolul. De preferat chiar în timp ce savurezi un astfel de cocktail.

Ca multe alte lucruri minunate de pe lumea asta, Aperol Spritz își are originile în superba Italie, la începutul anilor 1900. Aici, frații Barbieri au fondat casa de băuturi distilate și aperitive cu același nume: Aperol. Încă de la început, Aperol a fost o combinație secretă de ierburi și ingrediente naturale, iar scopul lui a fost de a oferi localnicilor o alternativă mai lejeră la băuturile spirtoase. Rețeta este un secret bine păstrat chiar și în vremurile noastre, dar ce știm este că este făcut din portocale amare, rubarbă și o super combinație de ierburi aromatice care îi dau gustul răcoritor și ușor amărui.

Cu timpul, rețeta acestui lichior a fost adaptată iar în anii 50’ a căpătat culoarea aceasta de portocaliu aprins pe care o recunoaștem acum pe mesele teraselor însorite de fiecare dată când o vedem. A fost foarte apreciat la acele vremuri pentru că avea mai puțin alcool decât celelalte opțiuni de lichior și vermuth de pe piață.

Aperolul a devenit rapid băutura preferată a italienilor care au început să îl savureze mai ales ca aperitiv. Pentru că era și amar, și dulce dar și răcoritor, a devenit o băutură care nu ține cont de gen. Pur și simplu toată lumea îl prefera la vremea respectivă.

Ok dar cum a devenit acest lichior minunat, cocktailul Aperol Spritz pe care îl savurăm noi astăzi în zilele călduroase? Ei bine, cocktailul mai are o parte importantă, cea de șpriț. Noi, ca români, avem acest obicei de a combina vinul cu sifonul, pentru a-l face o băutură mai ușor de savurat vara, dar în Italia, acest obicei nu exista. Istoria ne zice că, în cam aceeași perioadă în care a fost creat și lichiorul Aperol, austriecii care au cucerit zonela Veneto au început să ceară la baruri vin îndoit cu apă, deoarece ei erau obișnuiți cu băuturi mai lejere precum berea. Și așa s-a inventat șprițul.

De aici până la cocktalul Aperol Spritz pe care îl știm astăzi nu a fost cale lungă. Când oamenii au început să îl combine cu apă, a devenit cea mai iubită variantă de șpriț din zonă. Iar prin anii 50’ acest șpriț s-a întâlnit cu prosecco și, de atunci, au rămas nedespărțiți. Și cine a gustat măcar o dată un Aperol Spritz poate să înțeleagă clar de ce. Prosecco a adus o efervescență subtilă, care a transformat cocktailul într-o adevărată bucurie pentru papilele gustative. Chiar este un cocktail care le are pe toate: te răcorește, este lejer și nu foarte alcoolic, este un pic dulce și un pic amar. Ce poți să vrei mai mult într-o seară toridă de vară?

În prezent, Aperol Spritz este un cocktail aperitiv, nelipsit de pe mesele italienilor înainte de masă, considerat o băutură minunată care să îți deschidă apetitul. Este o băutură care a depășit granițele Italiei și și-a câștigat popularitatea în absolut toată lumea. De la cafenelele cochete din Paris, până la cele mai animate baruri din New York, acest cocktail a devenit sinonim cu starea de briză de vară și momente frumoase cu cei dragi.

Însă, ca să savurezi un astfel de cocktail nu e nevoie să mergi la o terasă, o poți face și de la tine de acasă, pentru că este incredibil de simplu de pregătit, după o rețetă ultra cunoscută: 3 părți de prosecco (sau orice vin spumant), 2 părți Aperol, 1 parte apă minerală. Ai nevoie de un pahar generos cu multă gheață și de o felie de portocală răcoritoare și gata, răsfățul tău este gata. Pregătește-l la o cină cu prietenii și vei deveni la propriu sufletul petrecerii.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza