Ioan Aurel Pop a respins o posibilă candidatură din partea AUR la prezidențiale: „Singura politică pe care o fac este aceea a Academiei Române”

by Oana Spiru

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a anunțat vineri că nu va intra în politică și își va continua activitatea în cadrul forului științific. Precizarea sa vine ca urmare a vehiculării numelui său ca posibil candidat la președinție din parte AUR și în aceeași zi în care și Biserica Ortodoxă a avut o delimitare similară de formațiunea lui George Simion.

„Dragi Prieteni,

Mi-am propus, din mai multe motive, să intervin cât mai rar pe Facebook și în mijloacele de difuzare în masă în general. Dar, în urma unor menționări din ultimul timp ale numelui meu, legate de scena politică, trebuie să precizez din nou că singura politică pe care o fac este aceea a Academiei Române și singura mea preocupare publică este menținerea acestei venerabile instituții la nivelul stabilit de fondatori și de înaintași, întru promovarea valorilor intelectuale autentice, a cercetării științifice și creației culturale la standardele cele mai înalte”, a scris Ioan Aurel Pop vineri, într-o postare pe Facebook.

Conform digi24.ro, tot vineri, Biserica a dezavuat, prin vocea purtătorului de cuvânt, „confundarea programatică a (ultra)naţionalismului cu patriotismul luminat şi echilibrat de credinţa în valorile fidelităţii religioase”.

Vasile Bănescu a arătat în mesajul său că amestecarea politicii cu religia a făcut deja „prea multe victime”.

„Confundarea programatică a (ultra)naţionalismului zgomotos exacerbat şi grav compromis ideologic cu patriotismul luminat şi echilibrat de credinţa în valorile fidelităţii religioase, culturale şi spirituale ale propriului popor, confiscarea populistă a nobilelor teme creştin-conservatoare rupte xenofob & filetist de contextul spiritual al Europei, nu fac decât să compromită aceste fundamentale teme, motiv pentru care Biserica dezavuează orice formă de exces apărută în marginea lor”, a subliniat Vasile Bănescu.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza