Început de martie, “Zilele Babelor” în tradiție

by Bianca Baraboi

Sosirea primăverii este vestită de luna martie, dar totodată, între 1 şi 9 martie este şi tradiţia cunoscută sub denumirea de “Zilele Babei Dochia” sau “Zilele Babelor”.

În calendarul popular, în vechime, în intervalul 1- 9 martie, oamenii satelor țineau „Zilele Babelor” sau „ale Dochiei”. Este un timp schimbător, capricios, asemeni „toanelor Babei”, aflăm din volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, semnat de cercetător Maria Bocșe și editat în anul 2006 de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Se spune că Dochia, adică iarna, nu a dorit să se lase învinsă și așa a împrumutat 9-12 zile de la Făurar, adică de la luna februarie. Astfel, cele 9 sau 12 cojoace ale Dochiei legendare sunt zilele geroase ale finalului iernii, la schimbul dintre anotimpuri, urmate de triumful soarelui, al luminii și al căldurii.

În unele zone, femeile de la țară țineau la începutul lunii martie trei zile de sărbătoare. Era interzis torsul, cusutul cu acul, țesutul sau împrumutatul focului. Totodată, îndeosebi fetele, își alegeau una din „Zilele Babelor”, ca simbol al întregului an care urma, prevestindu-le noroc, sănătate și măritiș, dacă ziua era frumoasă și senină, ori opusul, dacă era înnorată sau viforoasă.

Cum îți alegi Baba?

Tradiţia spune că în perioada 1-9 martie, fiecare fiecare are o “babă”. Data acesteia se calculează în funcţie de ziua naşterii. De exemplu, dacă eşti născut în ziua de 15, baba ta va fi 1+5=6, adică 6 martie.

„Baba” se poate alege și la întâmplare: înainte de perioada 1-9 martie, decizi ce zi din această perioadă îţi va arăta cum îţi va merge tot anul.

Voi v-ați ales baba?

sursa : Tradiții Clujene

Te-ar putea interesa si

Comenteaza