În Italia măștile s-au raționalizat. Nimeni nu cumpără mai mult de 5 bucăți. O clujeancă stabilită în Republica San Marino povestește cum voluntarii din spitale fac minuni

by admin

Republica San Marino, o enclavă în centrul Italiei, a înregistrat doi morți. În acest moment, în Republică sunt 77 de cazuri. Primul îmbolnăvit a fost transportat în Rimini, însă acum sunt internați în Republica San Marino. Școlile, slujbele religioase și orice eveniment public a fost suspendat.

O clujeancă stabilită în Republica San Marino ne-a povestit situația critică cu care se confruntă cetățenii de acolo.

„La noi lumea stă în casă, străzile sunt foarte goale, nu mai vezi pe nimeni că se plimbă pe stradă, strict doar după cumpărături și la farmacie. La farmacie se stă la coadă, cu măști, ochelari, mănuși, distanță de cel puțin un metru. Lumea e destul de liniștită. Nu am luat magazinele cu asalt, lumea mai face cumpărături, sunt și cei care au făcut provizii, dar în general, lumea se acomodează la stilul acesta nou de viață. Tre să fii conștient și să respecți regulile fiindcă virusul acesta se răspândește foarte repede”, ne povestește Mirela Protopopescu.

Din cauză că măștile s-au vandut ca painea calda la început, acum, În Italia, se dau cu porția. Nimeni nu are voie să cumpere mai mult de 5 măști.

„Noi suntem la aproximativ 20 de km Rimini care deja este zonă roșie. La ei a fost foarte grav, 4 morți în 8 zile și destul de multă lume contagiată. Așteptăm să vedem ce va fi. Aici nu se dau mai mult de 5 măști de persoană pentru că prima dată au luat cu asalt și nu se mai găseau nici în magazine/farmacii”, mai spune clujeanca.

O parte din românii stabiliți în Republica San Marino au pus lacătul pe afaceri.

„Românii care au rămas aici stau și ei închiși, cei care nu trebuie să meargă urgent la muncă au închis tot. Erau și câțiva privați. Cei care au mici afacere le-au închis. Toată lumea stă liniștit în casă și așteaptă cu ochii pe știri de dimineața până seara”, mai spune Mirela Protopopescu.

În Italia, voluntarii fac minuni. Lumea e foartă unită și sistemul de volunatriat este foarte bine dezvoltat.

„Medicii și asistenții din Italia sunt adevărați eroi. Au murit medici. Lumea e foarte unită și sunt foarte mulți voluntari. Ei au și serviciul acesta de voluntariat foarte bine pus la punct și lumea a încercat să ajute cu cât s-a putut”, încheie clujeanca.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza