IMM-urile sunt la capătul puterilor! Patron: „Am nevoie de ajutor din partea statului pentru că el m-a închis. Banca îmi cere bani, îmi spune să vând”

by Oana Spiru

Administratorii mai multor firme din Cluj au ajuns la capătul puterilor și cer ajutor de la autorități. Kocsis Andor, proprietarul celui mai mare centru de distracție indoor din Cluj-Napoca și cea mai mare arenă de LASERTAG din România, cere redresarea economiei pentru firmele ce au fost închise pe toată perioada stării de alertă.

„În anul 2019 octombrie am încheiat o investiție de 120 000 EURO în incinta spațiului pe care l-am închiriat, investiție făcută din fonduri proprii și cu un împrumut. Datorită investiției, am cel mai mare centru de distracție indoor în Cluj-Napoca și cea mai mare arenă de LASERTAG din România, pe o suprafață de 1500 mp, cu cifra de afaceri pe anul 2019 de 145 800 EURO. Organizăm zile de naștere pentru copii și adulti , team-buildinguri, tabere de zi pentru copii pe perioada vacanțelor, toate aceste activități fiind organizate conform codului CAEN 9329. Am ințeles importanța măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei și ne-am conformat, dar au trecut 11 luni și din ianuarie 2021 deși suntem în continuare închiși, nimeni nu-și asumă nici o responsabilitate față de situația noastră”, spune Kocsis Andor într-o scrisoare deschisă trimisă guvernanților României.

Acesta subliniază faptul că mall-urile, cluburile de fitness și jocurile de noroc sunt deschise, se pot ține mitinguri , dar cei care au făcut investiții enorme și pot organiza activități nu pot deschide.

„Ne-am conformat tuturor deciziilor aduse de guvern și am aplicat la toate ajutoarele posibile asigurate pentru redresarea economiei. Din păcate toate amânările de plată către ANAF și către bănci sunt valabile numai până la data de 31 decembrie. ( Băncile acordă restructurări numai 9 luni aprilie – decembrie 2020). Din ianuarie 2021 ANAF-ul ne cere achitarea reeșalonării , Banca ne-a proprit conturile, vor să ne execute silit pentru neplata chiriilor, cu toate că investițiile au fost făcute în incinta spațiului închiriat”, explică Kocsis Andor.

Totodată, bărbatul susține că dacă ar putea relua activitatea, chiar și parțial, cu respectarea tuturor normelor de igienă și protecție sanitară privind prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu SARS Cov2, ar putea începe plata reeșalonată a datoriilor.


„Datoriile pe anul 2020 se ridică la 70 000 EURO ( chirii, utilități, rate la bancă, datorii către bugetul de stat), datorii pe care le pot achita, reeșalonate, doar din data în care ne reluăm activitatea. Nu mai pot accesa nici fondurile destinate redresării economiei și anume granturi, deoarece la unele după 11 luni de supraviețuire nu mai am nici 10% contribuție proprie”, mai punctează acesta.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza