Guvernul României a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne cu 12 milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor cu ajutorarea refugiaților ucraineni

by Christian Suciu

Guvernul a aprobat pe parcursul ședinței de Vineri suplimentarea bugetului alocat Ministerului Afacerilor Interne cu 56,7 milioane de lei din fondurile de rezervă ce vor fi folosiți pentru decontarea cheltuielilor cu masa și găzduirea refugiaților ucraineni ajutați de persoanele fizice. Cluj-Napoca se numără printre orașele ce au decontat cele mai mari sume spre ajutorarea refugiaților ucraineni.

” Banii reprezintă sprijin financiar de 20 lei/persoană cazată/zi pentru asigurarea hranei și 50 lei/persoană cazată/zi pentru asigurarea cazării. Astfel, se respectă graficul de plată stabilit prin Decizia nr. 336/2022. Suma este alocată din Fondul rezervei Guvernului și reprezintă credite de angajament și credite bugetare pentru finanțarea cheltuielilor prevăzute la articolul 1, alineatul 10, din Ordonanța de Urgență 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor; în situaţii deosebite, originare din zona conflictului armat din Ucraina.” menționează comunicatul Guvernului României.

Suplimentarea bugetului va ajuta decontarea cheltuielilor pe luna Decembrie pentru 27.000 de refugiați proveniți din zona conflictului armat din Ucraina ce se află în gazdă la persoane fizice. În comunicat se mai arată că până în prezent, pe fondul prelungirii situației conflictuale din Ucraina, s-au alocat fonduri în valoare totală de 335 milioane lei, reprezentând sprijin și asistență umanitară pentru cetățenii străini sau apatrizii din zona de conflict armat în Ucraina.

Cluj-Napoca ocupă locul 5 la nivel național în topul orașelor din România ce au decontat cei mai mulți bani pentru ajutorarea refugiaților veniți Ucraina, cu 17.675.103 lei, echivalentul a 3,6 milioane euro. Suma totală pe care statul o acordă pentru găzduirea persoanelor refugiate este de 70 de lei pe zi (50 lei cazarea, 20 lei, hrana)

sursa: agerpres.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza