Guvernul a aprobat ordonanţa prin care părinţii elevilor sub 12 ani primesc zile libere plătite de stat

by Oana Spiru

Ordonanța de urgență prin care părinții elevilor sub 12 ani pot primi, la cerere, zile libere plătite de stat ca să stea acasă cât timp copiii fac școală online a fost aprobată joi seara de către Guvern. Este vorba despre completarea OUG 147/2020, care prevedea până acum că doar părinții elevilor din școli închise din cauza cazurilor de Covid descoperite de DSP în interiorul unității de învățământ pot cere libere plătite de stat de la angajator.

Într-o explicație la începutul ședinței de Guvern, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a spus că se aplică acum și pentru scenariile 2 și 3 această OUG.

Ludovic Orban: “Există o aşteptare, doamnă ministrul Alexandru, privitoare la plata pentru părinţi, mai ales că s-a intrat în mai multe oraşe în scenariul roşu, şi vreau să vă întreb dacă suntem gata cu ordonanţa de urgenţă.

Violeta Alexandru: Suntem gata, domnule prim-ministru, eram gata de acum o săptămână, dar în procedura de avizare am parcurs toate etapele corespunzătoare, inclusiv Consiliul Economic şi Social şi Consiliul Legislativ. Subiectul suscită într-adevăr un larg interes. În perioada ultimelor zile, noi aflându-ne în circuitul de avizare, au mai venit o serie de comentarii şi completări, aşa încât îmi permiteţi să le citesc şi pe acestea, la momentul la care vom discuta actul normativ, însă el este gata şi îl vom supune aprobării dumneavoastră.

Ludovic Orban: Cu siguranţă, discutăm actul normativ.

Violeta Alexandru: Vreau să subliniez pentru cei care, în spaţiul public, au precizat că nu avem cadrul legal pentru plata părinţilor: Ministerul Muncii efectuează, în acest moment, plăţi pentru toate situaţiile în care, în baza avizului epidemiologic eliberat de DSP, o unitate şcolară în integralitate sau o clasă se află în situaţia de a gestiona un focar COVID. Avem în plată, avem în gestionare această situație. Noi, practic, acum extindem sfera de aplicabilitate a Ordonanței 147/2020, ca urmare a Ordinului comun al ministrului educației naționale și al ministrului sănătății, acest ordin prevăzând cele trei scenarii despre care s-a discutat în spațiul public. Ca urmare a ordinului apărut ulterior ordonanței, venim să completăm ordonanța pentru a avea cadrul legal în vederea acoperirii situațiilor părinților copiilor care învață în scenariul 2 și 3.

Ludovic Orban: Deci, practic, noi aveam până acum bază legală să plătim pentru părinți, în acele școli sau clase în care, ca urmare a apariției unui caz sau a trei cazuri, în cazul constatat de DSP, treceau pe activitate online. Deci, practic, acum extindem și pe scenariul galben, pentru perioadele…

Violeta Alexandru: Exact, domnule premier. Deci, noi am gestionat, în toată această perioadă, toate situațiile punctuale apărute. Ca urmare a ordinului celor doi domni miniștri, înțelegem să completăm cadrul legal aprobat la momentul respectiv cu propunerile pe care le facem astăzi, adresând scenariul 2 și 3 din ordinul celor doi miniștri.”

Principalele prevederi ale noului proiect de OUG, publicate de edupedu.ro

  • posibilitatea de a lua concediu este valabilă pentru scenariile galben și roșu, se aplică pe toată perioada prevăzută de hotărârea consiliului județean pentru situații de urgență
  • este specificat în mod clar că pot să-și ia zile libere părinții care nu pot lucra în sistem de telemuncă sau muncă la domiciliu
  • angajatorul este obligat să acorde zilele libere dacă angajatul solicită acest drept în baza ordonanței, dacă nu poate lucra în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu

Te-ar putea interesa si

Comenteaza