Grădina Botanică ”Alexandru Borza” redeschide o secțiune destinată persoanelor cu deficiențe de vedere

by Christian Suciu

Gradina Botanică ”Alexandru Borza” a Universității Babeș-Bolyai va redeschide mâine, pe 10 noiembrie, o secțiune destinată persoanelor cu deficiențe de vedere, ce vor putea să atingă plantele și să citească în sistem Braille descrierea acestora.

La ceremonia de deschidere va lua parte Rectorul Univerității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, alături de Președintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România – filiala Judeţeană Cluj, dl. Florentin-Cristian Rădulescu.

”UBB încearcă, iar până acum a și reușit, să fie o universitate a întregii comunități, iar acest lucru implică, alături de un act didactic și de cercetare la standarde cât mai înalte, și aplicarea unei politici concrete de incluziune. Ne-am făcut o datorie de onoare din a ne deschide către toate categoriile de public și asta facem și acum, prin zona dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere aflată în apropierea Grădinii Japoneze din Grădina Botanică a UBB, pe care o redeschidem complet renovată și modernizată”, a declarat Rectorul UBB Cluj, Daniel David.

Conform directorului Grădinii Botanice ”Alexandru Borza”, Prof. Univ. Dr. Mihai Pușcaș, spaâiul destinat persoanelor cu deficiențe de vedere se întinde pe 150 de mp și întunește peste 40 de specii diferite de plante.

”Aici sunt expuse plante ale căror însuşiri le fac sesizabile, altfel decât vizual: specii ale căror organe secretă uleiuri eterice, mirosul degajat putând fi uşor sesizat cu ajutorul simţului olfactiv, dar şi plante cu o formă specifică a frunzelor sau florilor, sesizabile cu ajutorul simţului tactil. Sunt prezentate aproape 40 de specii, intre care zambilele, levănţica, melisa, rozmarinul, petuniile, leuşteanul, lămâița ş.a. Explicațiile (denumire ştiinţifică, origine, importanţă, economică şi/sau medicinală) pentru fiecare specie sunt oferite atât în limbaj clasic, cât şi în cel specific Braille.”, a declarat Prof. Univ. Dr., Mihai Pușcaș.

Deschiderea zonei dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere va fi însoțită de o acțiune amplă de ecologizare, care va implica peste 150 de studenți voluntari ai UBB. Aceștia vor pregăti, ca în fiecare an, Grădina Botanică pentru sezonul rece, acțiunea fiind inclusă în programul UBB Goes Green, dezvoltat de Universitatea Babeș-Bolyai.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza