Gala Fermierilor din Transilvania a prezentat inovațiile în domeniul digitalizării agriculturii românești

by Christian Suciu

Numeroși studenți, profesori sau reprezentanți ai companiilor agricole din România au luat parte la Gala Fermierilor din Transilvania 2022 organizată de către USAMV Cluj concomitent cu Târgul de cariere în domeniul agriculturii. Tineretul a avut ocazia de a intra în contact direct cu fermierii locali și reprezentanții companiilor agricole, ce în cadrul Galei au atras atenția asupra digitalizării tot mai ridicate în industria agriculturii românești prezentând diverse tehnologii ce ajută la îmbunătățirea calității produselor agricole.

Potrivit producătorilor locali, o conjunctură neașteptată a pandemiei a fost creșterea investițiilor din domeniul agricol pentru serele și solariile de dimensiuni mici care le permită unor numeroși gospodari eficientizarea producției.

” Ca și producător de sere și solarii avem o avalanșă de cereri pentru sere și solarii mici. Lumea s-a speriat de prețul creșterii la legume de, iar astfel sunt îngrijorați de modul în care acestea se cultivă: Daca sunt bio sau nu, și atunci s-au apucat să își cultive ei de unii singuri, pe peticitul lor de pământ, sau pe iarba din spatele casei. În schimb fermierii mari, adevărații fermieri așteaptă fondurile europene demult promise, ca pe un fel de fata morgana, despre care politicienii tot zic dar nu sosește. Așteptăm să se dea drumul la fonduri și să primim cu toții fonduri pentru utilități.

Mulți dintre acești tineri încă așteaptă și ajutorul venit prin fondurile europene. Pe de altă parte însă tot acești tineri pot fi cei care să vină cu noi tendințe în tehnologie: dronele de ultimă generație sunt și ele căutate, de cei care investesc acum în agricultură.” a transmis Lengel Csaba, un producător al acestor mini sere.

Tendința agricultorilor români spre utilizarea dronelor a fost totodată confirmată și de Mădălina Șerban, un inginer agronom ce încurajat și răspândit folosirea dronelor în domeniul agriculturii autohtoneîn perioada ultimului an.

”În momentul de față am văzut într-adevăr un progres pentru că noi am început anul trecut și fermierii erau foarte reticenți să utilizeze această tehnologie, se folosesc volume reduse de apă și trebuie să fim atenți la unele mixuri le care la facem dar trebuie să recunoaștem că anul acesta am trăit un adevărat ” boom” în ceea ce privește numărul de achiziții dar și cel al serviciilor prestate. Așadar, putem confirma că un nou segment al absolvenților al Facultăților din domeniul Agiculturii prinde contur acum: vorbim de tinerii care vor să producă și să facă cercetare pe astfel de tehnologii de ultimă generație.” a declarat aceasta

Totodată, un alt aspect avantajos al agriculturii românești contemporane este tendința tot mai pregnantă de ecologizare, fapt ce deși presupune costuri mai mari aduce cu sine un beneficiu sporit în opinia lui Dacian Badea, Președintele Fermelor Ecologice, SILVANIA:

” De mult timp, de câțiva ani, s-a văzut un trend ascendent al produselor ecologice și asta atât la nivel național cât și la nivel mondial, practic trendul românesc îl urmează pe cel internațional, dar în urma acestei perioade de pandemie, continuată cu acest război, produsele ”premium” în care se înscriu și produsele ecologice, au devenit mai scumpe. În ciuda beneficiilor aduse sănătății oamenilor aceste produse vor întâmpina o oarecare greutate in a se păstra pe acest trend despre care am vorbit din acest motiv. Totuși, oamenii ar trebui sa știe că prețul produselor ecologice este prețul corect pentru o mâncare sănătoasă.”, a declarat Dacian badea menționând că în prezent numai 3% din totalul suprafeței agricole a țării este cultivată în sistem ecologic.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza