Fructe uscate: sănătatea și tradiția, duse mai departe

by Bianca Baraboi

Au lăsat viața de oraș cu stresul și agitația care îi măcina încet, pentru traiul din vârful muntelui care i-a ridicat mai mult decât ar fi putut spera vreodată. O familie de clujeni a mizat pe o afacere cu fructe uscate pe care le culeg inițial din munții din apropierea Mărgăului. Ori le cumpără de la producătorii locului și mai apoi, le lucrează, le deshidratează și le vând pe internet sau în piețele volante din toată tara, și mai nou în câteva magazine de profil. Cei doi copii ai familiei au învățat să mănânce românește, iar ceilalți îi caută tocmai pentru asta.
Practic oamenii aceștia au reînviat o modalitate veche a bunicilor și străbunicilor noștri de a transforma fructele, ca să le aibă pe o perioadă cât mai îndelungată ! E un business sută la sută românesc care le-a dat șansa, pe lângă profit, să trăiască și autentic!

Poalele munților Apuseni, comuna Mărgău și o șură veche! A fost punctul de plecare al familiei Faur, de a-și schimba viața și de a încerca un business pornit de la un obicei pe care l-au avut bunicii și străbunicii lor: acela de a usca fructe! Au renunțat la tot ce aveau la oraș și au transformat vechea șură într un laborator de unde ies bunătăți cu savori rar de egalat!

Sorin și Mihaela, lângă ei sunt Sophie și Matei. Doi prunci pe care i-am găsit ronțăind mere, căpșuni și pere uscate. Puștii sunt bucuroși că școala e la un pas de casa lor, nu mai sunt stresați că trebuie să alerge după autobuzul din oraș și fericiți își privesc zilnic părinții cum ridică o afacere din bunătățile naturii.
Pare un cadru de basm însă e adevărat.

Mihaela Faur: Avem un atelier de deshidratare, și avem o varietate de produse deshidratate care au la bază ca și ingrediente, fructe, legume, plante, ciuperci. Și de aici prin joacă să spunem așa și prin dragostea pentru activitatea noastră, am ajuns la un portofoliu de aproape 50 de produse în variate combinații ca și ceaiuri, ca și fructe uscate pentru gustare, bază de legume pentru preparatele culinare.

Sorin Faur: Legat de activitățile noastre, noi și înainte aveam o legătură cu satul pentru că am avut o fermă zootehnică, după care am făcut conversie spre activitatea de deshidratare, pe care inițial am luat-o ca și alternativă la o hrană mai sănătoasă, mai adevărată, mai autentică, mai românească. Dar cercul nostru de prieteni, de apropiați, văzând că deshidratăm au fost interesați și văzând că e interesul asa mare am zis că putem să o transformăm într-o afacere.

Oamenii au mizat pe forța uriașă pe care ți-o oferă natura: fructele de pădure, pomii fructiferi din vârful muntelui, așa că au contactat producători de la care iau diverse fructe sau legume. Și de aici începe deliciul.

Mihaela Faur: Într-adevăr avem ajutoare de nădejde și de altfel ei sunt puterea și imboldul nostru pentru a face și a continua activitatea noastră. Cele mai apreciate produse, că tot aranjăm, sunt cu siguranță cipsurile de căpșune, care e un cips cât se poate de sănătos pentru copii, toate produsele noastre sunt doar deshidratate , nu au aditivi, nu au îndulcitori, nu au absolut nimic altceva adăugat. La fel, un produs foarte apreciat este scoarța care este un piure din fructe uscat mai apoi și rulat.

Ideea lor i-a adunat lângă ei și pe alți români care le oferă marfa lor pentru prelucare. Și din vârful munților am ajuns și în piață, un lanț direct de la producători la clienți. Este poate cea mai frumoasă parte a agriculturii românești când, evitând intermediarii, producătorul poate să își vândă marfa direct clientului.
Îl poate privi în ochi, îi strânge mâna și creează o legătură benefică pentru ambele părți.

Clientă: Mi se par foarte bune în ideea în care sunt foarte bine uscate si ne-au plăcut foarte mult combinațiile pentru ceaiuri, le-am folosit foarte mult, pentru copii, pentru noi și suntem pasionați de ceaiuri și ne-au plăcut.

Clinet: Stăm în Grigorescu și ne plac mult producătorii locali, am venit astăzi să luăm ouă de prepelițe, bunătățile uscate, ceai, fructe uscate, și în felul ăsta știm că mâncâm mai sănătos și ajutăm și producătorii locali și susținem afacerile locale.

Deși efortul e uriaș, pare că au câștigat. Au mizat pe o afacere românească, produc românești iar România frumoasă din vârf de munte le-a oferit ce niciodată nu le putea pune pe masă orașul!

Susținem România – Mănâncă Românești, este o campanie Prima News și Focus!

sursa video: Prima Tv – Focus

Te-ar putea interesa si

Comenteaza