Foto/Video: O nouă platformă de staționare a avioanelor, inaugurată azi pe aeroportul din Cluj!

by Bianca Baraboi

Suntem tot mai aproape de intrarea în spațiul Schengen pe cale aeriana și aeroporturile se pregătesc intens de asta. David Ciceo, directorul aeroportului din Cluj Napoca dar si președintele Asociației Aeroporturilor din România, a declarat ca suntem pregătiți pentru schimbare. Azi la Cluj a avut loc inaugurarea unei noi platforme de staționare pentru încă 4 aeronave. Era o modificare necesară mai ales cu decizia de a intra în spațiul Schengen. La fel, terminalul de plecări de pe aeroportul clujean este în curs de mărire cu 7200 de metri pătrați. 

Noua platformă, cu 4 locuri de staționare, a fost realizată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Valoarea totală a proiectului a fost de 33.253.408,34 lei, din care suma de 10.942.580,28 lei a fost asigurată de Uniunea Europeană, iar 1.673.571,08 lei sunt de la Bugetul de Stat.
Platforma, dotată cu sisteme de balizaj și de iluminat de ultimă generație, are o suprafață construită de 32.251 mp (suprafețe portante și acostamente), din care aproximativ 15.800 mp reprezintă cele 4 locuri de staționare pentru aeronave.

Ca urmare a implementării proiectului Platformă de staționare aeronave, Aeroportul Cluj oferă companiilor aeriene posibilitatea de a suplimenta frecvențele de zbor sau de a introduce noi destinații. Conectarea platformei la pista de decolare – aterizare și la noua cale de rulare paralelă cu pista va asigura fluidizarea mișcărilor aeronavelor și va optimiza desfășurarea activităților operaționale în condiții de siguranță.

După extinderea terminalului de plecări cu 7200 de metri pătrați, pe Aeroportul din Cluj, traficul va fi aproximativ 30% non-Schengen și 70% Schengen. Acest lucru înseamnă că oamenii vor câștiga timp, nu vor mai sta la controlul pașaportului la plecare și nici la destinație – asta în cazul destinațiilor Schengen. În acest moment încă se lucrează la extinderea terminalului de plecare iar lucrările ar trebui sa fie gata în luna mai. 

David Ciceo, director aeroport: Extinderea terminalului a fost necesară având în vedere creșterea mare a numărului de pasageri în zonele de regrupare, deja capacitatea era limitată având în vedere că anul trecut am depășit 3 milioane de pasageri și avem o estimare de creștere și pentru anii viitori, a fost necesar să extindem aceste capacități dar aceasta a fost necesară și având în vedere intrarea României în Schengen, cu traficul aerian. Noi anul trecut am avut 92 la sută trafic internațional și doar 8 la sută trafic intern.

Și la Iași au fost lucrări pe aeroport de mărire a terminalului, cel de la Sibiu este și el în lucru. Pentru anul acesta se preconizează un trafic aerian totuși mai scăzut pentru că unele companii au multe aeronave la sol iar livrarea celor noi este întârziată peste tot în lume.

David Ciceo: În țara noastră trebuie să fim prudenți cu creșterea numărului de pasageri pentru că unele companii au probleme cu motoarele, care trebuie verificate și din acest motiv multe companii au avioanele disponibilizate. În momentul de față nu sunt suficiente aeronave pe piața asadar nu credem ca va fi sub nivelul 2023 dar din acest motiv ne va trebui o anumită prudență în această privință.

În calitate și de președinte al Asociației Aeroporturilor din România David Ciceo a declarat că suntem pregatiți pentru Schengen:

Suntem pregătiți, am avut întâlniri toate aeroporturile cu conducerea Inspectoratului de Frontieră, fiecare aeroport a creat o echipă, în care colaborăm cu poliția de frontieră, cu vama, și să știți că si politia de frontieră și Vama, stau foarte bine din punct de vedere tehnic, îndeplinim toate condițiile.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a încheiat anul 2023 cu un record de 3.240.750 de pasageri, în creștere cu 11% față de anul 2019 și cu 23% mai mult față de anul 2022, consolidându-și poziția de primul aeroport regional al țării.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza