FOTO/VIDEO | Caiacele au fost înlocuite de CANOE pe lacul Gheorgheni. Prin sport, orice barieră poate fi depășită: “Am mers pentru prima dată doi nevăzători într-o canoe”

by admin

Trecerea în neființă în cursul zilei de ieri a marelui campion canoist, Ivan Patzaichin, i-a determinat pe inițiatorii proiectului ”Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret” să modifice conținutul antrenamentelor. Aceștia au înlocuit caiacele și au adus canoe pentru a-i atrage pe cei interesați în tainele acestui minunat sport.

Pe principiul „nimeni nu este uitat, nimeni nu este abandonat” zeci de tineri cu condiții sociale, deficiențe de vedere sau dizabilități locomotorii sunt introduși de instructorii profesioniști ai Asociației Caiac SMile în tainele caiacului și altor sporturi.

“Astăzi avem o ediție mai specială din păcate cu ceea ce s-a întâmplat referitor la Ivan Patzaichin. Din cauza aceasta am adus o canoe, aici, pe lac. Vom învăța și vom iniția astăzi persoanele cu canoia și cu pagaia. Istoria ne aduce aminte cum s-a rupt și tot s-a calificat în finală (nr. red Ivan Patzaichin). Doresc tuturor să aibă un feeling despre ceea ce înseamnă canoia!

În caiac se stă în șezut. Canoia în care se stă în genunchi am lăsat-o acasă. La campionate se stă tot în genunchi. Acolo este nevoie de mai multă forță. Cei care fac sprint, viteză, sunt oameni mult mai dezvoltați. Dacă vedeți canoiștii care practică sportul pe care îl practicăm noi, caiac slalom”, a explicat președintele proiectului Caiac SMile, Ionuț Stancovici.

Alexandru Bologa, 25 de ani, sportiv complet nevăzător, a obținut medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, Japonia, la categoria 60 de kilograme în competiția de judo. Tânărul născut la Derșida, Sălaj, și-a trecut în palmare al doilea bronz olimpic din carieră la Paralimpiadă, după cel din 2016, de la Rio, unde fusese cel mai tânăr participant. Alex nu mai vede la 6 ani, dar nu a cedat niciodată în fața provocărilor pe care viața i le-a scos în cale.

“A fost o activitate interesantă, deoarece acum am mers pentru prima dată doi nevăzători într-o canoe. Ne-au dirijat de pe margine, ne-au zis <<stânga, dreapta>> unde trebuie să mergem. Am mai fost în plimbare cu un caiac pe lacul Beliș, iar pentru prima dată cu o canoe, astăzi.

Anul trecut am încercat să mă mențin chiar dacă a fost pandemie. Am mers și am lucrat singur. În fiecare zi am lucrat. M-am pregătit încă de la începutul anului pentru Jocurile Paralimpice de anul aceasta. Am făcut 12-13 antrenamente pe săptămână, cam două pe zi, în afară de miercuri și duminică. În general făceam 50% pregătire fizică, 50% tehnică studio-judo. A fost o experiență unică, deoarece jocurile s-au desfășurat pe timp de pandemie. Am purtat mască peste tot, testări în fiecare zi. A trebuit să stăm în carantină două săptămâni înainte de plecare. Eu îmi doream o medalie mai strălucitoare decât cea de la Rio, dar mă bucur foarte mult și pentru acest rezultat. Procedeul meu preferat din judo este yoko wakare”, ne-a precizat Alexandru Bologa.

Alexandru Benchea (22 de ani) este student la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca, iar totodată, alpinist în Lotul Național de Paraclimbing. “Băiatul cu ochii albi” încă de la naștere a reușit să ajungă de curând pe Vârful Elbrus, la altitudinea de 5.642 de metri.

“Acum trei săptămâni am urcat pe Elbrus, cel mai înalt munte din Europa, la 5.642 de metri. De obicei în vârf este mai greu, dar pentru asta te antrezi, să ajungi până sus. Nu pot să spun că am avut acolo probleme, a fost o ascensiune reușită pentru mine. Am știut unde vreau să ajung, m-am antrenat cam de 3-4 ori pe săptămână. Fac antrenament în sala de escaladă, dar și mersul pe munte. (…) M-a întristrat această știre a morții lui Ivan Patzaichin. L-am urmărit, știam de el din presă. Chiar ieri citeam și m-a uimit foarte tare când am auzit că i s-a rupt pagaia și a ridicat-o ca să îi dea alta, ei s-au făcut că n-au văzut și până la urmă tot a luat aurul. A fost super!”, ne-a povestit sportivul.

În cadrul proiectului „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret” tinerii au oportunitatea de a practica patru sporturi săptămânal:

caiac (în fiecare zi de luni, între orele 11:00 și 15:00, pe Lacul Gheorgheni, din Iulius Parc), – baschet (în fiecare zi de miercuri, între orele 9:00 și 11:00, la Baza Sportivă Gheorgheni, în parteneriat cu Fundația Special Olympics România), – tenis de masă în parteneriat cu Clubul Sportiv Lamont, – tenis de câmp (în fiecare zi de sâmbăta, între orele 12:00 și 14:00, la WinnersSports Club).

Proiectul “Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret” este organizat de Asociaţia Club Sportiv Caiac SMile, cu sprijinul Primăriei și Consiliul Local Cluj-Napoca, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj și Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca.

Caiac SMile este o asociație non-profit înființată în anul 2018 cu scopul de a promova sportul şi un mod de viaţă sănătos și echilibrat, conform principiului „Mens sana in corpore sano”. Asociația oferă posibilitatea de a practica activități sportive precum caiac, gimnastică și schi persoanelor cu nevoi speciale, copiilor proveniți din medii defavorizate, copiilor instituționalizați și persoanelor cu dizabilități.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza