FOTO Toamna, la culesul viilor! Schimbărilor climatice au afectat producția de struguri

by Oana Spiru

Efectele schimbărilor climatice și-au pus ampenta anul acesta asupra viței de vie. Culesul strugurilor anul acesta este mult mai întârziat în comparație cu anii trecuți. Recolta și procesul de creștere al nivelului de zahar al strugurilor s-a amânat din cauza vremii neobișnuite.

Proprietarii unei crame din Ardeal spun că vremea a afectat recolta din acest an.

„Motivul principal pentru care în general producătorii din zonă au fost afectați de climă e pentru că primăvara s-a instalat foarte târziu, de aceea anul acesta recolta s-a decalat cu câteva săptămâni. Sperăm că seceta nu o să aibă un efect puternic. Este posibil să scadă din cauza acestor factori, dar suntem încrezători; chiar dacă o să scadă cu 10-15% (conform estimărilor zonei din care venim), acest lucru nu va afecta calitatea vinului deloc, ba chiar va contribui la producția de vin cu arome și mai puternice și speciale”, declară pentru Servus Cluj, familia Muntean din localitatea Teaca.

Totodată, familia Muntean susține că pandemia i-a afectat pe partea de vânzări deoarece mare parte o mare parte veneau prin canalele HoReCa, iar de luna aceasta s-au văzut nevoiți să treacă la o altă strategie de vânzare.

„Chiar dacă în ceea ce privește recolta nu am fost atât de afectați de pandemie, pe partea de vânzări nu am fost atât de norocoși. Mare parte din vânzări veneau până acum prin canalele HoReCa, prin distribuitori și restaurante. Fiind puși în fața acestei schimbări, a trebuit să reconfigurăm toată strategia. De aceea în luna mai am lansat un website și ne-am concentrat pe promovare intensă prin social media. Punctul nostru forte constă în experiența pe care dorim să o oferim consumatorilor prin vizite la cramă, delectarea cu produse tradiționale de la restaurantul de lângă cramă și promovarea zonei Teaca și a lacului Paradisul Verde situat în Viile Tecii, lăngă)”, mai spune familia Muntean.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza