FOTO. Strada Potaissa a prins viață din nou. Clujenii sunt așteptați într-o atmosferă ambientală printre zecile de plante și concerte live

by admin

Piața de flori altfel de pe strada Potaissa reunește și anul acesta micii producători cu florile și plantele lor colorate. Anul acesta există chiar furnizori noi, din toate colțurile țării, care încântă întreaga stradă amenajată. Printre acestea se enumeră: plantele suculente, aromatice, nelipsita lavandă, plantele de sezon (begonii, mușcate, petunii), magnolii la ghiveci, smochini, măslini, citrice, cactuși, dar și un palmier înalt care redă parcă o evadare din cotidian, acea senzație exotică de… concediu. Este o stradă care pare cu totul ruptă din realitate.

Spre deosebire de anul trecut, de data aceasta oamenii vor avea parte de concerte live. De asemenea, pe lângă verificarea temperaturii, masca de protecție va fi obligatorie atât la intrare, cât și în timpul plimbării printre florile expuse în intervalul orar 10-19, în perioada 23-25 iulie. De la 19 la 22, atunci când vor începe concertele live, intrarea va fi făcută într-un mod mai special. Oamenii vor trebui să prezinte la intrare o dovadă a vaccinării sau rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen.

“Producătorii sunt veniți din Bihor, Brăila, Maramureș, Cluj, Mureș, din toate colțurile țării. Piața de flori este gata, toate standurile sunt ocupate. Avem work-shop-uri dedicate planului de regenerare urbană a străzii. Ambasada Olandei ne-a intermediat accesul la un peisagist renumit care a fost foarte curios să afle istoria noastră și citind despre ce înseamnă strada Potaissa a zis că ar vrea să vină să ne cunoască. Ce lipsește momentan este partea de divertisment și de activare culturală care va avea loc începând cu orele 19 în fiecare zi, până la 22.

Atunci își vor face apariția DJ-ii și trupele live. Asta chiar a lipsit anul trecut. Prin urmare, vom avea măsuri distincte de acces pe stradă. Practic până la ora 19, accesul este permis pe baza verificării temperaturii și a măștii de protecție. De la ora 19, atunci când încep concertele, intrarea se va face pe baza unei dovezi a vaccinului sau a unui test (PCR sau antigen) cu rezultat negativ”, declară Andi Daiszler, organizatorul pieței de flori.

După cum bine știm, mai toate plantele trebuie udate la un interval de timp, dar au nevoie și de o atenție sporită, de multă grijă îmbinată cu iubire. Totuși, aflăm că aceste aspecte nu se regăsesc atunci când vine vorba despre îngrijirea cactușilor. În lume există aproximativ 5.000 de specii de cactuși, toate frumoase și interesante, atât pentr florile lor, dar mai ales datorită formelor deosebite și variate acoperite de țepi sau puf, de diferite mărimi și culori în funcție de specie.

“În ultimii 10 ani lumea a devenit interesată de cactuși, mai ales tineretul. Cactușii sunt drăguți și fără flori chiar dacă ei sunt deosebiți de restul. Sunt singurele plante care au flori metalizate. Unii nu vor neapărat să le înflorească cactușii. Ca să înflorească, cactusul are nevoie vara de soare. Să nu uităm că trăiesc într-o zonă semi-deșertică. Acolo există o perioadă de câteva luni când nu plouă, iar atunci el trăiește cu apa înmagazinată. Este un fel de repaus. Noi îi putem redă această perioadă, iarna. Cactusul, jumătate de an nu se udă deloc. Se ține undeva până în 10 grade cum ar fi holul, pivniță, cămară, să fie cât mai rece, deoarece numai așa va înflori în următorul an.

Sunt specii care cresc foarte mari atât în lățime, cât și în lungime precum un copac. De obicei cei care vin deja au o înclinație înspre cactuși<<Dom`le, n-am mai luat până acum cactuși. Ce trebuie să fac cu ei?>>. Nimeni nu scapă fără să le explic, să le dau să citească câteva informații, să facă o poză. Mulți cred că nu rezistă cactușii. Ele sunt niște flori de care nu trebuie să îți fie milă, poți să uiți de ele. Uzi mușcata, uzi alte flori, dar treci peste cactuși. Lasă-l, tată, el este obișnuit cu seceta. Ai plecat în concediu vara, uiți de el. Nu trebuie să îl uzi neapărat sau să trimiți pe cineva să facă asta. E simplu cu cactușii. Nu trebuie udați des, să nu baltească apa. Apa multă este dușmanul lor. Dacă secționezi un cactus e numai suc din ăla, așa, apos”, ne explică producătorul Dan Dorel din Aleșd, județul Bihor.

De cealaltă parte, pe podiumul celor mai pretențioase flori se clasifică begoniile. Aceastea trebuie udate o dată la două-trei zile și să fie ferite de soarele puternic.

“Ne-am așezat și strategic aici pentru că știm unde este umbră pe strada Potaissa. Am pus begoniile mai ferite de soare. În rest, celelalte suportă soarele, nu au treabă. Printre cele mai parfumate sunt garofițele și lavanda. Mai avem plantele perene care sunt târătoare, decorative prin frunze, unele care înfloresc chiar primăvara. Hortensia este de semi-umbră – umbră, tot perenă. Avem plante de balcon care se pot transporta și în jardiniere sau pot sta agățate. Clienții le cumpără fie că stau la bloc, fie la casă. Avem o paletă destul de largă de plante”, ne mărturisește producătorul Corina Lăpădean.

Piața de flori de pe Strada Potaissa își dorește să devină pe viitor… “altfel”

După cele cinci ediții organizate până acum, Andi Daiszler își dorește pe viitor ca strada Potaissa să arate așa mereu, nu doar câteva zile pe an.

“Oricât de greu ne este în fiecare an să o organizăm, felul în care arată strada după pregătiri, pare din film. E foarte greu să se înțeleagă că acest lucru nu poate fi realizat pe orice stradă din oraș. Fiecare stradă are o anumită personalitate, iar aceasta are un pic de verde în contrast cu piatra zidului, contrastul de verde cu piatra de pe jos, toate aceste aspecte dau un rezultat magic. Sincer, mi-aș dori să ne întâlnim pe o altă stradă, să terminăm cu strada Potaissa. Să îi redăm farmecul, să o vedem plină de oameni. Apoi să mergem mai departe, să încercăm să transformăm o altă zonă a orașului despre care să constatăm înainte de toate că suferă, că trebuie schimbată”, ne mărturisește Andi.

Organizatorii pieței își doresc ca autoritățile să includă strada Potaissa într-un plan de reorganizare al centrului și să gândească un soi de atracție permanent pentru public. Ba mai mult de atât, aceștia tind să construiască o fântână arteziană precum Fontana di Trevi.

“Strada pentru că nu are activitate, un vad comercial constant, pentru că nu are clujeni care locuiesc constant, oamenii o ocolesc. Este și prost iluminată, noaptea apar grafitti-uri care, de fapt, sunt niște mâzgâlituri pe pereți. Zona chiar se degradează. Este o zonă pe care nu dorești să o traversezi și este păcat, deoarece faci un minut jumătate până în centrul orașului. Încercăm să convingem autoritățile că este nevoie să cuprindă strada aceasta în orice plan de reorganizare al centrului și să gândească un soi de atracție permanentă pentru public. Eu mi-aș dori aici o fântână arteziană mare, undeva în apropierea zidului, să ai un fel de Fontana di Trevi precum în Roma. Zidul aceasta este un fundal absolut incredibil, încheie Andi Daiszler.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza